Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Κατερίνη υποδέχεται την Παναγία Εγκυμονούσα

Η Κατερίνη υποδέχεται την ιερά εικόνα της Παναγίας Εγκυμονούσας, προστάτιδας των ατέκνων ζευγαριών και των εγκύων γυναικών.

Πρόκειται για σπάνιο εικονογραφικό θέμα, γνωστό στη βυζαντινή  τέχνη ήδη από τον 11ο αιώνα, όπου το πρότυπο της Παναγίας Βλαχερνίτισσας απεικόνιζε τον Ιησού σε μετάλλιο στο στήθος της Παναγίας, για να δείξει τον ευρισκόμενο στην κοιλιά της Θείο Λόγο. Παρά όμως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία μας στη μητρότητα μέσω των εορτών της (εορτασμός της συλλήψεως της Αγίας Άννης και του Προδρόμου, του γενεθλίου της Θεοτόκου και του Προδρόμου κλπ) και παρά τον θεματικό συσχετισμό της παράστασης με τον Ακάθιστο Ύμνο, είναι ένα πρότυπο με περιορισμένη διάδοση. Συνεπώς, είναι μία από τις σπάνιες αγιογραφήσεις της Παναγίας. Πρόκειται για εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία σε κατάσταση εγκυμοσύνης.egimonousa

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με την έλευση της μοναδικής στη Μητρόπολή μας εικόνας της Παναγίας Εγκυμονούσας, σε μια χρονική περίοδο που η εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς στη Θεοτόκο και αναμένει τον εορτασμό του Ευαγγελισμού Της.

ΟΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος  συναντήθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Πιερίας κ. ΟφείδηΣυμεών και την κα Νίκη Γκίτση, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, στους οποίους επισήμανε τη θεολογία και την πνευματικότητα της συγκεκριμένης εικόνας και την ψυχική και πνευματική στήριξη που παρέχει σε όλες τις γυναίκες.

Η υποδοχή θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Καλλιθέας την Παρασκευή 16 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ., ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών όπου θα ψάλλει η καταξιωμένη γυναικεία βυζαντινή χορωδία «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ».

Η εικόνα θα παραμείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Καλλιθέας. Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Στυλιανός θεωρείται προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών, δίνοντας την ευκαιρία στον ευσεβή λαό της Πιερίας και στους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής να προσκυνούν συνέχεια τη χάρη της.

Καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 18.00: Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας -Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών

Ώρα 21.00:Όρθρος- Χαιρετισμοί- Θεία Λειτουργία

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 07.30:Όρθρος-Θεία Λειτουργία

Ώρα 11.30: Παράκληση

Ώρα 18.00: Εσπερινός – Ευχέλαιο

Ώρα 21.00: Μικρό Απόδειπνο- Χαιρετισμοί

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 07.30:Όρθρος-Θεία Λειτουργία

Ώρα 11.30:Παράκληση

Ώρα 18.00: Κατανυκτικός Εσπερινός

Ώρα 21.00:Μικρό Απόδειπνο- Χαιρετισμοί

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρα 07.30:Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

Ώρα 11.30:Παράκληση

Ώρα 18.00:Μέγα Απόδειπνο

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 23510 45085 καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@imkitrous.gr

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: