Μετάβαση στο περιεχόμενο

ACTOPOLIS Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Μια περιοδεύουσα έκθεση του Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη

24 Νοεμβρίου – 6. Δεκεμβρίου 2017

Παλιά Σφαγεία Θεσσαλονίκης

26ης Οκτωβρίου 35

Εγκαίνια: 24 Νοεμβρίου, ώρα 19.00

Ώρες λειτουργίας:

Σάββατο-Κυριακή: 10:00-18:00,

Καθημερινές: 17:00-21:00

Είσοδος ελεύθερη

Το ACTOPOLISTHE ART OF ACTION είναι ένα project του Goethe-Institut σε συνεργασία με τον οργανισμό Urbane Künste Ruhr. Πρόκειται για ένα κάλεσμα για δράση και συν-διαχείριση της πόλης – πέρα από ειδικότητες, εθνικά σύνορα και πολιτιστικές διαφορές.

Καλλιτέχνες, πολεοδόμοι και ακτιβιστές από την Αθήνα, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, την Άγκυρα και το Μαρντίν, το Ομπερχάουζεν, το Σαράγιεβο και το Ζάγκρεμπ ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα τριετές διεθνές εργαστήριο παραγωγής για την ευαισθητοποίηση πάνω σε τρέχοντα αστικά θέματα, για την έναρξη νέων συζητήσεων και τη μετατροπή τόπων σε χώρους παιχνιδιού και πειραματισμού, όπου όλα είναι δυνατά.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν παρουσιάζονται σε μια περιοδεύουσα έκθεση που ταξιδεύει σε έντεκα πόλεις, παρέχοντας την αφορμή για την προσθήκη νέων έργων, οπτικών και θεμάτων προς διερεύνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση Actopolis στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει έργα των: Ευθύμη Θέου & Ηλέκτρας Αγγελοπούλου, Eric Ellingsen, Swaantje Güntzel & Jan Philip Scheibe, Andrea Iten, Practiseincognition και Lynn Peemoeller. Τα έργα σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την πόλη ως flâneurs (περιπατητές), τη συμπεριφορά μας απέναντι στους φυσικούς πόρους ως κάτοικοι μιας πόλης και τη σχέση μεταξύ των καθημερινών τελετουργιών που τελούμε εντός του σπιτιού και της ενασχόλησής μας με τα κοινά.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια σειρά εργαστηρίων σε συνεργασία με την ομάδα Greece Communitere. Μέσα από τη δημιουργικότητα, την τέχνη και τη χειροτεχνία, τα εργαστήρια αυτά στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινότητας, στην οποία πρόσφυγες και ντόπιοι συμμετέχουν ισότιμα.

Τέλος, το απόγευμα των εγκαινίων, η ομάδα dot2dot ταξιδεύει με το κοινό στην “Πορεία προς τον εκσυγχρονισμό – Πόλη και Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο” (ή αλλιώς στην οδό 26ης Οκτωβρίου), μέσα από έναν ειδικά σχεδιασμένο περίπατο ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα κτίρια του 19ου-20ού αιώνα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Λιμάνι στα Παλιά Σφαγεία. Τα “Βιομηχανικά παλάτια”, “ο Κήπος των Πριγκίπων” και οι σιδηροδρομικές γραμμές φανερώνουν το παρελθόν της περιοχής, φέρνοντας στο νου εικόνες από τη βιομηχανική παραγωγή, το εργατικό κίνημα και τον αστικό εκσυγχρονισμό, ενώ μας καλούν να αναλογιστούμε τι μπορεί να σημαίνει εκσυγχρονισμός για τη Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) τώρα, στη μετα-βιομηχανική εποχή.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Περίπατος

“Πόλη και δυτικό θαλάσσιο μέτωπο: η πορεία προς τον εκσυγχρονισμό”

με τους dot2dot

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, 18.00-19.30.

Περισσότρες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: info@dot2dot.gr, 2311.24.23.82 & 6946.00.25.53 (όνομα, τηλέφωνο & email)

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 25 άτομα

Facebook: @dot2dot.thess

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγκαίνια έκθεσης

24 Νοεμβρίου, ώρα 19.00

Παλιά Σφαγεία Θεσσαλονίκης

26ης Οκτωβρίου 35 (Λεωφορεία 31, 40, Στάση «Σφαγεία»)

Εργαστήρια Greece Communitere

Πρόγραμμα 27.11.2017 – 06.12.2017

«Open the Ideas Box”, 27.11, 11.00-13.00 & 17.00-19.00

Απευθύνεται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και παιδιά άνω των 7 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων: 20. Γνωριμία με το Ideas Box – μια φορητή πολυμεσική εργαλειοθήκη μάθησης, που έχουν αναπτύξει οι “Βιβλιοθήκες χωρίς Σύνορα” σε συνεργασία με τον Philippe Starck και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

3D Printing για παιδιά, 28.11, 11.00-13.00

Απευθύνεται σε σχολεία – παιδιά άνω των 7 ετών.

Αριθμός συμμετεχόντων: 20. Γνωριμία με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

3D Printing, 29.11, 17.00-20.00

Απευθύνεται σε εφήβους, άνω των 16 ετών, και ενήλικες. Αριθμός συμμετεχόντων: 10.

Γνωριμία με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, βασικές λειτουργίες, σχεδιασμός και παραγωγή αντικειμένου.

CNC Cutting, 29.11-05.12, 16.00-20.30

Απευθύνεται σε ενήλικες. Αριθμός συμμετεχόντων: 8.Εισαγωγή στην κοπή CNC, βασικές λειτουργίες, σχεδιασμός και παραγωγή αντικειμένου.

Φτιαγμένο από Γυαλί και Χαρτί, 29.11, 18.00-20.00

Απευθύνεται σε εφήβους, άνω των 16 ετών, και ενήλικες. Αριθμός συμμετεχόντων: 20.

Ντεκουπάζ. Δημιουργίες με χρησιμοποιημένα, παλιά υλικά (upcycling – γυάλινα βάζα, ξύλινα κουτιά, κονσέρβες κ.λπ.)

Κέντημα με LED, 30.11, 17.00-20.00

Απευθύνεται σε εφήβους, άνω των 16 ετών, και ενήλικες. Αριθμός συμμετεχόντων: 10.

Κέντημα με φώτα LED σε ύφασμα.

Create Infinity, 30.11, 17.00-20.00

Απευθύνεται σε εφήβους, άνω των 16 ετών, και ενήλικες. Αριθμός συμμετεχόντων: 10.

Δημιουργία κασκόλ-λαιμού.

Κοπτική-Ραπτική, 05.12, 17.00-20.00

Απευθύνεται σε εφήβους, άνω των 16 ετών, και ενήλικες. Αριθμός συμμετεχόντων: 8.

Δημιουργία ποδιάς.

Κατασκευή Επίπλων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, 04-05-06.12, 17.00-20.00

Απευθύνεται σε ενήλικες. Αριθμός συμμετεχόντων: 6. Βασικές ξυλουργικές τεχνικές, σχεδιασμός και κατασκευή μικρών επίπλων.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: christina@communitere.org και με μήνυμα στη σελίδα @GreeceCommunitere στο Facebook.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ACTOPOLIS

Οι παραδοσιακοί δημοκρατικοί φορείς βρίσκονται σε κρίση, ενώ η κοινωνία των πολιτών έχει αναλάβει πια δράση, με παραδείγματα όπως το κίνημα Occupy, η εξέγερση στο πάρκο Gezi και οι αντιδράσεις στην Πλατεία Συντάγματος. Οι φωνές για μια καλύτερη ζωή πέρα από την πολιτική λιτότητας, για μια πολυεπίπεδη δημόσια ζωή, για κοινότητες που δεν ορίζονται μέσα από την απομόνωση, γίνονται ολοένα και πιο δυνατές και επίμονες. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, το project «ACTOPOLIS. Η Τέχνη της Δράσης» καθιερώνει ένα διακρατικό πεδίο πειραματισμού για αστικές εναλλακτικές.

Πολλές αστικές κοινωνίες βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση αβεβαιότητας. Το Ινστιτούτο Goethe σε διεθνές επίπεδο και το Urbane Künste Ruhr σε περιφερειακό επίπεδο απαντούν στην κατάσταση του κατακερματισμού με τη δημιουργία αποκεντρωμένων δικτύων. To ACTOPOLIS συγκεντρώνει καλλιτέχνες, πολεοδόμους και ακτιβιστές από τις Νοτιοανατολικές μητροπόλεις και την περιοχή του Ρουρ σε ένα κοινό εργαστήριο παραγωγής, διότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της αστικής ζωής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Η κεντρική ιδέα πίσω από το ACTOPOLIS και ο βασικός στόχος του project είναι η διοργάνωση όχι μιας μεγάλης, μοναδικής εκδήλωσης αλλά η μετάδοση μιας εμπειρίας και η κοινή ανάπτυξη καλλιτεχνικών, αστικών και ακτιβιστικών εργαλείων. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Angelika Fitz και της Katja Aßmann, μαζί με τους συν-επιμελητές των πόλεων που συμμετέχουν, το εργαστήριο του ACTOPOLIS στοχεύει στο να οξυνθεί η οπτική γύρω από σύγχρονα αστικά ζητήματα και να δοκιμαστούν στρατηγικές δράσης. Η παρέμβαση και η κριτική σκέψη αποτελούν χαρακτηριστικά του ACTOPOLIS. Το ιδιαίτερο στοιχείο του project είναι ότι οι ιδέες πίσω από τα επιμέρους project συζητήθηκαν ήδη από το στάδιο ανάπτυξης (2015), πριν ακόμη γίνουν πραγματικότητα μέσα από τις κατά τόπους παρεμβάσεις στην Αθήνα, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, την Άγκυρα/Μαρντίν, το Ομπερχάουζεν, το Σαράγιεβο και το Ζάγκρεμπ (2016). Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους (2017) οι τοπικές δράσεις συγκεντρώνονται και εξετάζονται μέσα από μια διατοπική περιοδεύουσα έκθεση, ένα συνέδριο και μια έκδοση. Μπορεί να παρακολουθήσει και να σχολιάσει κανείς την πορεία της διαδικασίας των έργων σε διεθνές επίπεδο προς την πραγματοποίησή τους σε τοπικό επίπεδο στο σχετικό blog της ιστοσελίδας.

Η κοινή συνισταμένη των έργων καθιερώθηκε βάσει των οκτώ επιταγών του ACTOPOLIS:

  • Το ACTOPOLIS είναι ένα διεθνές εργαστήριο για την τέχνη ως αστική πρακτική.
  • Τα projects του ACTOPOLIS και οι θεματικές τους αναπτύσσονται μέσα από το επιτακτικό κοινωνικό, αστικό και πολιτικό περιεχόμενο κάθε πόλης.
  • Το ACTOPOLIS ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνών, ακτιβιστών, πολεοδόμων και τοπικών κοινοτήτων.
  • Τα project του ACTOPOLIS κινούν καταστάσεις: μας επιτρέπουν να δούμε τί είναι πιθανό σε απίθανες καταστάσεις.
  • Τα project του ACTOPOLIS προσφέρουν απόσταση: καθιερώνουν έναν κριτικό χώρο για σκέψη πάνω στην παροντική κατάσταση της κοινωνίας και των προκλήσεών της.
  • Τα project του ACTOPOLIS κάνουν τα πράγματα πιο ορατά: προσφέρουν ένα βήμα στους κατοίκους πόλεων, σε πράγματα και ζητήματα που δεν έχουν φωνή.
  • Τα project του ACTOPOLIS παράγουν δημόσιες σφαίρες.

Οι δρώντες του ACTOPOLIS δεν είναι μοναχικοί ήρωες αλλά άνθρωποι που λειτουργούν ομαδικά και με περιέργεια. Αναζητούν την ανταλλαγή με πρωταγωνιστές άλλων πόλεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Γερμανίας.

Πρώτη στάση της περιοδεύουσας έκθεσης του ACTOPOLIS αποτέλεσε το Ομπερχάουζεν. Το Μάρτιο του 2017 ένα διήμερο συμπόσιο σηματοδότησε την αρχή ενός ακόμη βήματος σε μια συνεχή διαδικασία διαλόγου, ανταλλαγής, συζήτησης και μάθησης. Η έκθεση παρουσιάζει παραδείγματα από την Αθήνα, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, την Άγκυρα/Μαρντίν, το Ομπερχάουζεν, το Σαράγιεβο, το Ζάγκρεμπ. Υλικό από παραπάνω από 45 ατομικά projects δείχνουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο επιλογών για δράση, με στόχο την αλλαγή και τη διαμόρφωση των πόλεων που ζούμε. Το Actopolis προσκαλεί για δράση και έμπνευση. Η έκθεση (design NODE, Berlin – Oslo and SSW architects, Berlin) αποτελεί χώρο δράσης.

Το υλικό παρουσιάζεται σε 50 πάνελ με τη βοήθεια media σταθμών, όπου προβάλλονται ταινίες και βίντεο των δράσεων. Ο “δημόσιος χώρος” της έκθεσης -περιοχές δράσεις μεταξύ των ημικυκλικών χώρων- δίνει τη δυνατότητα για τοπικά έργα, εκδηλώσεις και εργαστήρια.

Οργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki

Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Goethe-Institut Thessaloniki)

Επιμέλεια: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)

Καλλιτέχνες – Projects: Ευθύμης Θέου / Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Eric Ellingsen, Swaantje Güntzel / Jan Phillip Scheibe,  Greece Communitere, Andrea Iten, PractiseinCognition, Lynn Peemoeller, dot2dot

Βοηθοί παραγωγής: Μαρία Λαζαρίδου, Γιάννης Φουρκιώτης

Γραφιστική προσαρμογή: Βίκτωρ Γκουντάρας

Στήσιμο έκθεσης / Ενοικίαση Εξοπλισμού: Διαπασών

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Greece Communitere.

Το ACTOPOLIS είναι ένα εγχείρημα του GOETHE-INSTITUT και του URBANE KÜNSTE RUHR

Σύλληψη: Angelika Fitz

Διεύθυνση προγράμματος: Juliane Stegner, Goethe-Institut Athen

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Katja Aßmann, Angelika Fitz, Martin Fritz

Επιμέλεια: Ana Dana Beroš, Danijela Dugandžić, geheimagentur, Ștefan Ghenciulescu / Raluca Voinea, Ελπίδα Καραμπά / Γλυκερία Σταθοπούλου, Boba Mirjana Stojadinović, Pelin Tan

Συντονισμός προγράμματος: Natalia Sartori, Goethe-Institut Athen

Διαχείριση προγράμματος: Urbane Künste Ruhr – Carola Kemme, Daniel Klemm, Christina Danick

Συμπαραγωγή: Goethe-Institut Ankara (Thomas Lier; Raimund Wördemann); Goethe-Institut Athen (Juliane Stegner); Goethe-Institut Belgrad (Matthias Müller-Wieferig; Frank Baumann); Goethe-Institut Bukarest (Beate Köhler; Evelin Hust); Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina (Charlotte Hermelink); Goethe-Institut Kroatien (Katrin Ostwald-Richter; Matthias Müller-Wieferig), Theater Oberhausen (Peter Carp)

Γραφιστικός σχεδιασμός (έκθεση): NODE Berlin Oslo

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Stadelmann Schmutz Wössner Architekten, Βερολίνο

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένων έκθεσης: Tradukas GbR

Η περιοδεία της έκθεσης περιλαμβάνει τις πόλεις: Αθήνα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Όμπερχάουζεν, Σαράγεβο, Θεσσαλονίκη, Βιέννη και Ζάγκρεμπ.

LINKS:

http://www.actopolis.net

http://www.facebook.com/actopolis/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: