Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στις 30 Ιουνίου η πρεμιέρα του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Τιμώμενη χώρα του 48ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου το Ισραήλ. Ένας πολιτισμός πανάρχαιος, τα ίχνη του οποίου χάνονται στο βάθος του χρόνου. Επιδίωξή μας είναι να παρουσιάσουμε τις πολυσχιδείς και βαθιές επιρροές που και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει στην ανθρωπότητα ο πολιτισμός αυτός.

Η όπερα συναντά την σύγχρονη ποπ, το μιούζικαλ συνδιαλέγεται με την ελληνική έντεχνη παραγωγή και τον κινηματογράφο, το κλασσικό συμπορεύεται με την αρχέγονη Παράδοση της ανατολικής Μεσογείου εμπλουτισμένη με τις εγχώριες επιρροές των χωρών της εβραϊκής διασποράς. Συνδετικός ιστός η ποίηση και η Ιστορία.

Μουσικό πρόγραμμα (μεταξύ άλλων)
Μίκη Θεοδωράκη, καντάτα του «Μαουτχάουζεν», Σολίστ, Ρώνια Τοπαλίδου
Max Bruch, «Kol Nidrei» op. 47, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, Σολίστ, Μιλτιάδης Κασσάρας, βιολοντσέλο
Θέμα από την «Λίστα του Σίντλερ»,  για βιολί και ορχήστρα, Σολίστ, Χρήστος Τασχουνίδης, βιολί
Ernest Gold, Θέμα από την ταινία «Έξοδος», για σόλο φωνή, χορωδία και ορχήστρα

Ποπ ύφος 
Leonard Coen, Hallelujah για σόλο φωνή, χορωδία και ορχήστρα, Σολίστ, Liora Simon
If I were a rich man, από το μιούζικαλ «ο βιολιστής στην στέγη», Σολίστ, Δημήτριος Χωνός

Παραδοσιακό ύφος

Hativkah
Hine mah tov
Cuando el rey Nimrod (Παραδοσιακό Ladino)
“Yerushalayim shel Zahav”, by Naomi Shemer, Hava Nagila
Hevenushalom aleichem, Σολίστ, Liora Simon, χορωδία και ορχήστρα

Liora

Amen, (συνθέτης Kobi Oshrat)
Mi sheberach, (συνθέτης Debbie Friedman)
Shir labat, (συνθέτης Etti Ankri)
Lamunili (συνθέτης?)
Maginat hayay/Τα Σμυρναίικα τραγούδια (Παντελής Θαλασινός)

Τραγουδούν:
Liora Simon Ρώνια Τοπαλίδου Δημήτριος Χωνός Μπάμπης Βελισσάριος

Παίζουν:
Χρήστος Τασχουνίδης, βιολί
Μιλτιάδης Κασσάρας, βιολοντσέλο

Συμμετέχουν:
Ορχήστρα «Musicart» Νέου Ωδείου Κοζάνης (διδασκαλία Μαρία Καραγιάννη)
Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης»
Διεύθυνση, Ευθύμιος Μαυρίδη

 

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό ωδείο Κατερίνης. Το 1985 με υποτροφία  συνεχίζει τις σπουδές του στις Η.Π.Α. στο κολέγιο  Messiah, όπου αποφοιτά το 1989 με το Bachelor of Arts in Music, και συνεχίζει τις σπουδές του στην  Βιέννη. Τo 1990 επιστρέφει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους.

Είναι καθηγητής πιάνου, μονωδίας, ανωτέρων θεωρητικών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Α.Μ.Σ.Α. «Σοφία Κακούρη». Διευθύνει τα χορωδιακά σχήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και την Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης». Από το 2011 του έχει ανατεθεί η καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών «Εαρινές Ημέρες Μουσών». Το 2014-2016 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτός από τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει και αρκετές χώρες του εξωτερικού ( Η.Π.Α., Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σερβία, Ιταλία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Γερμανία, Κύπρο).

Σημαντική είναι και η κοινωνική του δράση με συναυλίες και αφιερώματα για τα ναρκωτικά στους εφήβους, δωρεά οργάνων, καρκινοπαθείς, μέριμνα παιδιού, πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία του ψυχιατρικού νοσοκομείου, φυλακές, η μουσική τέχνη στην καθημερινότητα των δημοτικών χώρων, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.

 

 

ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ  «ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ»

Η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών ιδρύθηκε το 1959. Έχει κερδίσει συνολικά έξι βραβεία στην Ελλάδα και δύο σε διεθνείς διαγωνισμούς χορωδιών. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ουγγαρία, Αγγλία, Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Τουρκία).

Έχει παρουσιάσει αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ποιητές (Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λεοντή, Κουγιουμτζή, Τσιτσάνη, Γκάτσο, Ρίτσο, Ελύτη). Σημαντικό είναι επίσης και το έργο της χορωδίας στον κλασικό χώρο με παρουσιάσεις έργων συνθετών όπως οι Mozart, Haydn, Vivaldi, Bach, Haendel, Charpentier, Rutter.

Έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους (Gedaechtniskirche του Βερολίνου, Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, Βουλευτικό στο Ναύπλιο) και έχει συμβάλει στην ανάδειξη άλλων όπως το Βυζαντινό κάστρο της Πύδνας, το Κουρσούμ τζαμί των Τρικάλων. Παράλληλα ξεκίνησε τον θεσμό των εορταστικών συναυλιών στην Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης  με αποκορύφωμα το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ τον περασμένο Μάρτιο.

Σημαντική είναι και η κοινωνική δράση της χορωδίας με συναυλίες και αφιερώματα για τα ναρκωτικά στους εφήβους, δωρεά οργάνων, καρκινοπαθείς, μέριμνα παιδιού, πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία του ψυχιατρικού νοσοκομείου, φυλακές, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.

 

Μαρία Καραγιάννη

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης της και συνέχισε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησε δίπλωμα Βιολιού από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τα πτυχία της αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και σύνθεσης. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Οι δάσκαλοί της Ντάνη Δοσίου, Άλκης Μπαλτάς, Χρήστος Σαμαράς, και Κώστας Τσούγκρας  επηρέασαν τη μουσική της προσωπικότητα, ενώ η συνάντηση με τον Γιώργο Χατζηνίκο σε μικρή ηλικία και αργότερα με τον Γιάννη Μάντακα καθόρισαν τις μετέπειτα επιλογές της. Τα σεμινάρια με μουσικούς διεθνούς εμβέλειας και η συμμετοχή της σε ορχήστρες νέων του εξωτερικού τη βοήθησαν να δημιουργήσει μία πέρα από τα συνηθισμένα άποψη για την μουσική εκπαίδευση και την ουσιαστική παροχή μουσικής παιδείας προς τους μαθητές της. Τα τελευταία είκοσι χρόνια διδάσκει συστηματικά βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Θεμελιώδη πυλώνα της εκπαίδευσης αυτής θεωρεί το μάθημα της ορχήστρας και της μουσικής δωματίου. Με τις μαθητικές ορχήστρες στις οποίες κατά διαστήματα είναι υπεύθυνη έχει ανεβάσει ελληνική μουσική σε πρώτη εκτέλεση και πολλές πρωτότυπες ενορχηστρώσεις γνωστών και άγνωστων έργων οι οποίες εξυπηρετούν κάθε φορά τις ανάγκες των μαθητικών συνόλων.

 

Ορχήστρα Musicart – Νέου Ωδείου Κοζάνης

Η ορχήστρα για τη Musicart – Νέο Ωδείο Κοζάνης αποτελεί βασικό συστατικό της μουσικής εκπαίδευσης. Η ξεχωριστή εκπαιδευτική φιλοσοφία που διέπει τη διδασκαλία και την οργάνωση σπουδών του ωδείου, αντιμετωπίζει της εκμάθησης της μουσικής με τρόπο βιωματικό και ανάγει την ομαδικότητα και τη συνεργασία σε κεντρικούς άξονες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτή η αρχή οδηγεί στην μέγιστη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού ρόλου της ορχήστρας. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι η διοργάνωση πολλών και διαφορετικών εμφανίσεων ανά εκπαιδευτικό έτος. Η επιμονή και προσήλωση στο στόχο αυτό, έχει φέρει απτά αποτελέσματα καθώς το μέγεθος της ορχήστρας χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ενώ το ρεπερτόριο που καλείται να ερμηνεύσει γίνεται όλο και πιο απαιτητικό. Η σύσταση της  ορχήστρας διαφοροποιείται κάθε φορά ανάλογα με τα έργα και τις συμμετοχές των μαθητών. Κάθε χρόνο ασχολείται συστηματικά με ένα θέμα (Μουσική και χορός, η μουσική στις τέχνες, συνομιλία της παράδοσης με την κλασική δημιουργία, Ελληνική Μουσική κ.λ.π) και στη συνέχεια παρουσιάζει ολοκληρωμένους κύκλους πρωτότυπων συναυλιών. Στο πρόσφατο παρελθόν, η ορχήστρα ή κλιμάκιό της, έχει κάνει συναυλίες στην Κοζάνη και στις γύρω περιοχές, στη Θεσσαλονίκη (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο), στην Κατερίνη και στην Αθήνα (Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής).

 

Βιογραφικό Μιλτιάδη Κασσάρα

O Mιλτιάδης Κασσάρας γεννήθηκε στην ‘Εδεσσα και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον πατέρα του. Από νεαρή ηλικία εμφανίζεται στην ελληνική τηλεόραση, δίνει συναυλίες ως σολίστ και ρεσιτάλ σε πόλεις της Ελλάδας. Επιλέγεται κατόπιν ακροάσεως να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα των Νέων της Μεσογείου. Ήταν ο πρώτος Έλληνας τσελίστας στην τότε δεκαετή ιστορία του θεσμού που επιλέχθηκε και με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση Ωδείων και Ινστιτούτων της Μεσογείου(ΕCUME),στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Θεσσαλονίκης το 1997 εμφανιζόμενος ώς σολίστ με την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο παίρνει δίπλωμα με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί”στο Κ.Ω.Θ.

Κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών του στην Γερμανία βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολοντσέλου “ΤΕΧΝΗ” κερδίζοντας το 1ο Βραβείο, στο Διαγωνισμό “Νέων Σολίστ” του Βόλου αποσπώντας το 1ο Βραβείο και στον Διαγωνισμό Νέων Σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Κατόπιν διαγωνισμών έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ως σολίστ έχει εμφανισθεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ,Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Carisch Milan, Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ,Δημοτική Ορχήστρα Λάρισας, Δημοτική Ορχήστρα Βόλου, Cello Sound Bremen ,Orchester Akademie Bremen κ.α. Έχει δώσει συναυλίες στη Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Μαρόκο, Τυνησία,ΠΓΔΜ,Κοσσοβο κ.α.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ/ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ ΡΩΝΙΑ

Η Ρώνια Τοπαλίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1989 από γονείς χωρίς μουσική παιδεία. Παρ΄ όλα αυτά τα τραγούδια δεν λείπουν από την καθημερινότητά της οικογένειάς της και έτσι τα πρώτα παιδικά χρόνια περνούν με ακούσματα από Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Καλδάρα και άλλων Ελλήνων συνθετών μέσα από τη φωνή ιδίως του Γιώργου Νταλάρα, της Χάρις Αλεξίου αλλά και του Πάριου. Δεν αρκείται όμως στο να ακούει τα τραγούδια, αλλά βρίσκει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στο να συνοδεύει τους τραγουδιστές. Έτσι, από πολύ νωρίς, γνωρίζει ότι στη ζωή της αυτό που σίγουρα θα κάνει είναι να τραγουδά.

Σε ηλικία 11 ετών ξεκινάει τις μουσικές της σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, κάνοντας Θεωρία και κιθάρα. Η συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα και του Μάριου Φραγκούλη στην Ιερά Οδό  το 2000 γίνεται η αφορμή να γνωρίσει το κλασικό τραγούδι. Ξεκινά μαθήματα κλασικού τραγουδιού στο Δημοτικό Ωδείο με την καθηγήτρια φωνητικής Γιούλη Ζέτα και παράλληλα συμμετέχει στην ενήλικη χορωδία του Ωδείου στην φωνή της σοπράνο.  Ο ανήσυχος χαρακτήρας της την οδηγεί δύο χρόνια αργότερα να ταξιδεύει με το τρένο στην Αθήνα για να συνεχίσει τα μαθήματα τραγουδιού με την διεθνούς φήμης σοπράνο Χαρά Σαββίνου Παπακωνσταντίνου.

 

Liora Simon

Israeli International singer who performs all over the world: U.S.A, Canada, Australia, Argentina, Chille, Equador, Venezuela, Mexico, France, Italy and Germany.

Liora represented Israel on the Eurovision song contest at 1995, with the song “Amen”, this song has become like a national song through all the Jewish communities around the world. Liora sings classical Israeli songs, Songs in English, Spanish, Ydish, Arabic, Turkish and French.

Liora performed with the great artist from South America: Mercedes Sosa, Leon Jieco, and Alejandro Lerner. Liora recorded 15 Albums in Hebrew, Arabic, Spanish and French, The Albums includes original songs produced and written by Liora – lyrics and music.

 

Ώρα Έναρξης: 20:30  Ελεύθερη είσοδος

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: