Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντί Μνημόσυνου ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΣΠΥΡΟ ΠΥΡΓΙΔΗ

Έφυγε από τη ζωή μπροστά από σαράντα περίπου ημέρες ο Σπύρος Πυργίδης, πρότυπο άρχοντος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πιερίας.

  Με την ευκαιρία του μνημόσυνου του, υπογράφεται το παρόν κείμενο από τους συναδέλφους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πιερίας στην οποία υπήρξε μέλος και το προσυπογράφει ο αγαπητός του φίλος, Κωνσταντίνος Μηντζιαρίδης.

  Φίλε Σπύρο. Ο θάνατός σου ήταν κάπως αιφνίδιος και ασφαλώς μας ταρακούνησε όλους, μας γιόμισε θλίψη, στενοχώρια και πολύ δάκρυ. 

  Είμαστε πάρα πολύ θλιμμένοι που δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην κηδεία σου, όπως είναι αδύνατο το ίδιο να πράξουμε και στο μνημόσυνο που ακολουθεί, λόγω της καταραμένης πανδημίας.   

   Ό Σπύρος Πυργίδης ήταν γεννημένος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε τον εαυτό του για τον τόπο του.

  Γόνος αγροτικής οικογένειας. Τελειώνει το δημοτικό σχολείο στο Κίτρος και στη συνέχεια κατεβαίνει στην Κατερίνη όπου ολοκληρώνει και το γυμνάσιο με επιτυχία. Δεν συνεχίζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί τα οικονομικά του είναι δύσκολα και αναγκαστικά επιδίδεται στον αγροτικό τομέα με πάρα πολύ καλές αποδόσεις.

  Η καταγωγή του ήταν από την Ανατολική Ρωμυλία, η κατοικία του στο χωριό στο προοδευτικό Καβακλί, το οποίο και υπεραγαπούσε. Ανήσυχος από τα νιάτα του ακόμα, με μεγάλους προβληματισμούς για τον τόπο του, αποφασίζει και κατέρχεται στον στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκλέγεται επί δέκα έξη συναπτά έτη και κατορθώνει με τον δικό του τρόπο, το πείσμα και την εργατικότητά του να αλλάξει την όλη κατάσταση και λειτουργία του Δήμου του. Και για αυτό και εμείς τον ονομάσαμε «Μέγα Μέντορα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  Ήταν λόγιος και σκληρός αγωνιστής, όταν είχε δίκαιο, δεν φοβήθηκε τις μεγάλες συγκρούσεις με το εκάστοτε κατεστημένο. Ήξερε πολύ καλά να διεκδικεί τα νόμιμα συμφέροντα της Κοινότητας και του Δήμου του. Ήταν ακέραιος, δεν σήκωνε όπως λέει ο λαός μας…μύγα στο σπαθί του. Το κορυφαίο στοιχείο με το οποίο βάδιζε στην πολιτική του καριέρα και στην ίδια του τη ζωή. Η ηθικότητα. Για κάτι που και σήμερα οφείλουμε να το επισημαίνουμε.

  Ο Σπύρος νυμφεύτηκε δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο υιούς και εγγόνια. Από τον δεύτερο δεν είχε παιδιά. Τη δεύτερη γυναίκα του, την οποία έτυχε να την γνωρίσω, τη Ρόζα, οφείλω να την συγχαρώ γιατί ως μια αξιόλογη κυρία  στάθηκε στο πλευρό του Σπύρου και τον συμπαραστάθηκε στην μεγάλη ταλαιπωρία που πέρασε. Της αξίζουν πολλά μπράβο και κάθε έπαινος.

  Με τον αείμνηστο Σπύρο Πυργίδη πορευτήκαμε πολλοί από εμάς στον κοινό αγώνα για μια ακηδεμόνευτη και παραγωγική Αυτοδιοίκηση. Η θύμηση των αγώνων του, μας  κάνει υπερήφανους για την παρουσία του και το έργο του. Υπήρξε καλός και ειλικρινής φίλος, έντιμος και πρωτοπόρος συνεργάτης, πάντα καλοσυνάτος και χαμογελαστός άνθρωπος.

  Θα μας λείψεις Σπύρο. Καλό ταξίδι στο τελευταίο της διαδρομής σου. Εμείς θα σε νοιώθουμε δίπλα μας. Έφυγες με ψηλά το κεφάλι. Ξεχώρισες για το μπόλικο ήθος σου και την άοκνη προσφορά σου στα κοινά.

  Όλοι εμείς οι απόμαχοι Δήμαρχοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων Πιερίας, σε αποχαιρετούμε με τον προσήκοντα σεβασμό. Είμαστε στενοχωρημένοι που δεν μπορούμε να βρεθούμε κοντά σου στη Θρησκευτική τελετή του μνημόσυνου σου.

  Στο καλό φίλε.

  Από μέρους του συμβουλίου των συνταξιούχων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων Πιερίας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και στους λοιπούς συγγενείς. Και ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ το παρόν.

               Ο Πρόεδρος                                                      Τα μέλη

      Νικόλαος Μαλακόπουλος                               Μενέλαος Τερζόπουλος

       τ.  Δήμαρχος Αιγινίου                                      π. Δήμαρχος Κατερίνης

                                                                                      Γεώργιος Σησιός

                                                                          π. Κοινοτάρχης Π. Κεραμιδίου

                                                                                   Αθανάσιος Μερσίνης

                                                                            π. Κοινοτάρχης Σβορώνου

Στη μνήμη Σπύρου Πυργίδη

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

  Με την ιδιότητα του πρώην Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, επίσης πρώην Δήμαρχος Δίου και με αφορμή την

αναφορά  μνήμης του αείμνηστου Αυτοδιοικητικού, Σπύρου Πυργίδη, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δημάρχων και Κοινοταρχών Νομού Πιερίας, θυμάται και σχολιάζει:

  «Δυο λόγια για το ΣΠΎΡΟ ΠΥΡΓΙΔΗ.

  Τον γνώριζα προσωπικά τον Πρόεδρο. Μάλιστα έχω να διηγηθώ και ένα περιστατικό που το γνωρίζαμε εγώ και αυτός.Το 1994 ο Σπύρος διανύει την τέταρτη τετραετία ως κοινοτάρχης στο Κίτρος. Την ίδια χρονιά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιερώνει την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις 16 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, γίνονται και οι πρώτες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ δίνει το χρίσμα στον Πασχάλη Μπροφίδη. Ως Γραμματέας της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Πιερίας, προΐσταμαι της συγκρότησης των ψηφοδελτίων στο νομό.. 

  Ο Πυργίδης θεωρείται την εποχή εκείνη δυνατό όνομα και ως εκ τούτου, πρέπει να εγκαταλείψει την κοινότητα Κίτρους και να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του Μπροφίδη,  γιατί υπάρχει στον ίδιο χώρο του ΠΑΣΟΚ και το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο του Χρήστου Καραφουλίδη. Καλώ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το Σπύρο και του κάνω την πρόταση. Ο Σπύρος ανένδοτος. Όχι θέλω μια τετραετία ακόμα για να ολοκληρώσω το έργο μου στο Κίτρος, ενώ συγχρόνως με ρωτάει, και ποιόν θα κατεβάσουμε πρόεδρο στο Κίτρος. Τον Βαγγέλη το Λαγδάρη, του απαντάω. Δεν συμφωνώ, μου λέει, είναι μικρός και άπειρος. Τα βρήκα δύσκολα, ο Σπύρος παλιά καραβάνα και ασυμβίβαστος. Η πρώτη μας συνάντηση αποβαίνει άκαρπη. 

  Η εκλογική επιτροπή επιμένει πως πρέπει να πεισθεί ο Πυργίδης και να πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο του Μπροφίδη. Από την άλλη έχει δημιουργηθεί στο Κίτρος μια ομάδα κυρίως νέων, υπέρ της αλλαγής σκηνικού στο Κίτρος, με υποψήφιο πρόεδρο τον Βαγγέλη Λαγδάρη.

  Δεύτερη συνάντηση με το Σπύρο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά του μετέφερα νέα πρόταση. Αν εκλεγόταν, που το θεωρούσαμε βέβαιο, θα αναλάμβανε μια θέση Αντινομάρχη. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις ο Σπύρος αποδέχτηκε την πρόταση, λέγοντας τα εξής. «Δεν το κάνω για το αξίωμα του Αντινομάρχη. Δεν ξέρω καν αν εκλεγώ νομαρχιακός σύμβουλος.. Δέχομαι με μισή καρδιά να εγκαταλείψω την προεδρία, μόνο και μόνο γιατί μου το ζητάει η παράταξη και δεν θέλω να συγκρουστώ μαζί της. Να ξέρεις σύντροφε Γραμματέα, το κάνω με πόνο. Για μένα το Κίτρος και η αυτοδιοίκηση είναι η ζωή μου»  Στις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου του 1994,, ο Σπύρος δεν εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος. Σίγουρα αυτό τον στοίχησε πολύ. Ουδέποτε όμως διαμαρτυρήθηκε. 

  Δυστυχώς οι κομματικές διαδικασίες και οι εκλογικές σκοπιμότητες, καμιά φορά, είναι σκληρές και άδικες. Οφείλουμε τουλάχιστον ένα ειλικρινές συγνώμη, στον αληθινό αγωνιστή και οραματιστή της αυτοδιοίκησης, ΣΠΥΡΟ ΠΥΡΓΙΔΗ.

  Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: