Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Κείμενα της συνταγματικής συγκυρίας. Πριν, κατά και μετά τα Μνημόνια Αντώνης Μανιτάκης

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 

Κείμενα της συνταγματικής συγκυρίας, γραμμένα στο Λυκόφως της Μεταπολίτευσης. Άρθρα στον τύπο και μελέτες για τα εκφυλιστικά και παρακμιακά συμπτώματα του πολιτικού συστήματος, για τη ματαιοπονία των αναθεωρήσεων, αλλά και για την εντυπωσιακή, παρά την κρίση, ανθεκτικότητα του Συντάγματος. Ο ελληνικός συνταγματισμός συνομίλησε, εν μέσω Μνημονίων, αντιτέθηκε στο ρεύμα, με διαλλακτικότητα και ηπιότητα με τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συνταγματισμό. Δεν άντεξε απλώς, προσαρμόστηκε.


Το ίδιο προκύπτει και από τις συνταγματικές μελέτες του τόμου: για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, για τα θέματα της βιοηθικής και βιοτεχνολογίας, για το δικαίωμα στη ζωή, στην αναπαραγωγή και τεκνοποιία, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, για τα δικαιώματα των ψυχασθενών, για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Τη στιγμή που το ατέλειωτο λυκόφως της Μεταπολίτευσης μας αφήνει κατακλυσμένους από αισθήματα πολιτικής μελαγχολίας και απογοήτευσης, φουντώνει μέσα μας η προσδοκία ενός Μετα-μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος.

Ο Aντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη. Μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Υφηγητής και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ομότιμος από το 2011. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής Διδασκαλίας από το ΙΤΕ. Υπουργός Εσωτερικών σε δύο υπηρεσιακές Κυβερνήσεις, του 2012 και του 2015 και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρικομματική κυβέρνηση το 2012/13. Κυριότερα έργα του: Η συνταγματική συγκυρία της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας/ Οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος-Έθνος/ Το Σύνταγμα της Ευρώπης αντιμέτωπο με την εθνική και λαϊκή κυριαρχία/ Ελληνικό Συνταγματικό Δίκαιο, Τι το κύριον της Πολιτείας εστίν (Σάκκουλας), και τρία εγχειρίδια για το «Σύνταγμα», το «Κράτος» και το «Πολίτευμα» (Σαββάλας).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: