Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασιακές σχέσεις στον καιρό του Covid-19: Συχνά Ερωτήματα

Eν μέσω πανδημίας, οι ήδη επιβαρυμένες εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων απειλούνται ακόμη περισσότερο. Τόσο η κατεύθυνση των κυβερνητικών μέτρων όσο και η στρεβλή εκμετάλλευσή τους από εργοδότες, γεννούν κινδύνους που οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ συνοψίζει βασικές πληροφορίες που απαντούν σε ερωτήματα που μπορεί να απασχολούν τους εργαζόμενους συναδέλφους. Όσοι συνάδελφοι έχουν πιο εξειδικευμένα ερωτήματα μπορούν να τα στέλνουν στο info@esiemth.gr, και η Νομική Υπηρεσία της Ένωσης θα τα επεξεργαστεί και θα απαντήσει.

1.      Τα ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, ενημερωτικές ιστοσελίδες εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γ.Γ. Ενημέρωσης) εντάσσονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία;

Ναι, και για τον λόγο αυτό εφαρμόζεται για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1/5/2020, που διατηρεί σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας, τα οποία είχαν θεσπιστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/20.

2.      Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης μου μπορεί να αναστείλει τη σύμβασή μου;

Αν δεν το έχει κάνει ως τις 20 Απριλίου 2020, όχι. Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να τεθεί για πρώτη φορά σε αναστολή εργασίας μετά τις 20.4.2020.

3.      Η σύμβασή μου είχε τεθεί σε αναστολή για 45 ημέρες. Κανονικά έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά, αλλά ο εργοδότης μου είπε ότι θα μείνω σε αναστολή εργασίας για ένα μήνα ακόμη. Επιτρέπεται αυτό;

Ναι, τα ΜΜΕ μπορούν να παρατείνουν για διάστημα ενός μηνός την αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Όμως το αργότερο ως τις 31.5.2020  και όχι για περισσότερους από το 60% των εργαζομένων που η σύμβασή τους είχε τεθεί σε αναστολή. Αν είστε από τους εργαζομένους για τους οποίους η αναστολή της σύμβασης έχει παραταθεί για έναν πλήρη μήνα, δικαιούστε 534€ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Αν η αναστολή εργασίας παρατάθηκε για λιγότερες ημέρες, η αποζημίωση που δικαιούστε μειώνεται αναλογικά.

4.      Κι αν ο εργοδότης μου με απολύσει;

Θα είναι παράνομο. Για όσον καιρό διαρκεί η αναστολή της σύμβασης και για 45 ημέρες μετά την επιστροφή σας στην εργασία, ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας απολύσει, να σας βάλει σε εκ περιτροπής εργασία, να αλλάξει τη σύμβασή σας (από πλήρους σε μερικής απασχόλησης) ή να σας θέσει σε διαθεσιμότητα. 

5.      Ο εργοδότης μου έχει αναστείλει τη σύμβασή μου, αλλά μου ζήτησε να επιστρέψω στην εργασία μου νωρίτερα από την ημερομηνία που θα έληγε η αναστολή. Είναι νόμιμο αυτό;

Ναι, υπό όρους: Τα ΜΜΕ έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν ξανά τη σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον το 40% των εργαζομένων που έχουν θέσει σε αναστολή.  Επίσης, μπορούν για έκτακτες και κατεπείγουσες περιπτώσεις να ανακαλέσουν προσωρινά την αναστολή της σύμβασής σας. Βέβαια, για το διάστημα που η σύμβασή σας θα είναι σε ισχύ, πρέπει να καταβάλουν κανονικά τις αποδοχές σας.

6.      Ο εργοδότης μου με έχει βάλει σε εκ περιτροπής εργασία με βάση τα νέα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό;

Πρέπει να εργάζεστε τουλάχιστον δύο εβδομάδες τον μήνα και να παίρνετε τουλάχιστον το μισό του μισθού σας. Επίσης, ο εργοδότης σας πρέπει να έχει θέσει σε εκ περιτροπής εργασία τουλάχιστον το μισό προσωπικό για να μπορεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο και δεν μπορεί να κάνει απολύσεις για όσον καιρό το εφαρμόζει.

7.      Ο εργοδότης μου ζήτησε να απασχολούμαι με τηλεργασία. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η αμοιβή μου;

Όχι. Πρέπει να πληρώνεστε το σύνολο των αποδοχών σας και αν χρειαστεί να εργαστείτε πέρα από το ωράριό σας θα πρέπει να έχετε επιπλέον αμοιβή (υπερωρίες).

8.      Στον χώρο εργασίας μου δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τι μπορώ να κάνω;

Μπορείτε να ενημερώσετε για το ζήτημα τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να απέχετε από τα καθήκοντά σας (κάνοντας με τη νόμιμη διαδικασία επίσχεση εργασίας) μέχρι να εφαρμόσει ο εργοδότης σας τα αναγκαία μέτρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: