Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΓΙΝΕ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Έγινε με επιτυχία ο ιστορικός περίπατος που διοργάνωσαν το παράρτημα Κατερίνης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Τα μέρη από όπου πέρασε η περιήγηση ήταν ο Άγιος Φώτιος, που εκείνη την περίοδο ήταν φυλακές, η βίλα Θωμαϊδη, που ήταν εγκατεστημένη η Γκεστάπο, η πλατεία Ελευθερίας, το «αεροδρόμιο» στην Ανδρομάχη, όπου έγιναν δυο μάχες αλλά και ομαδικές εκτελέσεις και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός όπου εκτελέστηκαν 37 πολίτες μαζί με τον πρωην  δήμαρχο Αιμίλιο Ξανθόπουλο. Δυο ακόμα σημεία στο Σταθμό ήταν ο πύργος και η περιοχή των «γερμανικών» σπιτιών.

Στην εκδήλωση τονίστηκε…

«Στις 26 Οκτωβρίου 1944, κάτω από τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ και τη γενικότερη οπισθοχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη, οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής φεύγουν από την Κατερίνη, από τον Σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και μπαίνει στην πόλη ο ΕΛΑΣ, το ένοπλο αντιστασιακό κομμάτι του ΕΑΜ. Η προσπάθειά μας αυτή, που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, δεν είναι ένα ξερό μάθημα ιστορίας.

Θέλουμε να συνδέσουμε με μια περιήγηση στους τόπους που υπήρχαν εκτελέσεις, χώροι κράτησης, φυλακές, όπου έγιναν μάχες για να δούμε ποιες ήταν οι συνέπειες από αυτό το πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, τη δεκαετία του 30 και 40 και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε αυτό για την πόλη μας, τόσο σε υποδομές όσο και σε έμψυχο υλικό.

Άνθρωποι εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του γερμανικού ιμπεριαλισμού και στη χώρα μας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή της γνώσης της ιστορίας μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα και για το σήμερα».

Ο εορτασμός Της απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον ΕΛΑΣ θα συνεχιστεί την Τρίτη 29-10-2019 με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κατάθεση στεφάνων στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης στις 6.30 μ.μ. .

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ του ΚΚΕ

ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ παραρτημα Κατερινης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: