Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκθεση & Διαλέξεις για τον Γιώργο Σεφέρη στο Τελλόγλειο

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Γιώργος Σεφέρης. Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια», θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο «Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη», την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 στις 19.30, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

Οι ομιλητές θα είναι ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιστήμονας, διπλωμάτης, βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής, και ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος,Πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

Η ομιλία του κ. Κουμουτσάκου θα αφορά τον διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη ενώ του κ. Παπαδόπουλου την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και την επιμέλεια ο κ. Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2310-247111.

Διάρκεια έκθεσης έως την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00.

Διαλέξεις για τον Γιώργο Σεφέρη

Στο πλαίσιο της έκθεσης Γιώργος Σεφέρης «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια» θα πραγματοποιηθούν δύο διαλέξεις, την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 19.00, από τους καθηγητές του ΑΠΘ κ. Μάρθα Βασιλειάδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και κ. Λάμπρο Βαρελά, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ.

Η διάλεξη της κ. Βασιλειάδη έχει τίτλο: «Ο Σεφέρης αλληλογράφος» και του κ. Βαρελά «Η επιτιμοποίηση του Γιώργου Σεφέρη από το ΑΠΘ: 16.4.1964».

Η κ. Βασιλειάδη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, ο Σεφέρης εκτός από ποιητής και στοχαστής, έχει αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του και ως αλληλογράφος. Στην πλούσια και ογκώδη προσωπική του αλληλογραφία αποτυπώνεται η σχέση του με την πνευματική διανόηση του καιρού του, καταγράφεται ένας δημιουργικός διάλογος με τους συνοδοιπόρους του και αποκαλύπτεται χωρίς ψιμύθια ο ποιητής, άοπλος και καθημερινός, μπροστά στη βάσανο της γραφής, της φιλίας ή του έρωτα».

Βιογραφικό Μάρθας Βασιλειάδη

Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Συγκριτική Γραμματολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και της Γενεύης. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ποίηση του τέλους του 19ου αιώνα, στην πρόσληψη ευρωπαϊκών μύθων στη λογοτεχνία, τη μυθοκριτική, τις γυναικείες μορφές στη λογοτεχνία και το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη.

Ο κ. Βαρελάς θα παρουσιάσει πληροφορίες και εικονογραφικό υλικό της αναγόρευσης του Γιώργου Σεφέρη σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στις 16 Απριλίου 1964.

Βιογραφικό Λάμπρου Βαρελά

Ο Λάμπρος Βαρελάς είναι αναπληρωτής καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία στον τύπο, τη λογοτεχνία στην εκπαίδευση, τη νεοελληνική κριτική, τη βιβλιογραφία και τα περιοδικά λόγου και τέχνης.

Είσοδος ελεύθερη.

Αμφιθέατρο Τελλογλείου Ιδρύματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: