Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκδόσεις Επίκεντρο: «Οι Δημοκρατίες σε Κρίση;» παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

«Σε αυτό το βιβλίο, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος προσφέρει μια περιεκτική και ανησυχητική εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία. Ο κεντρικός ρόλος των κομμάτων και των κοινοβουλίων βρίσκεται υπό απειλή από μη υπόλογους διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνοκράτες, δικαστές, από τη συνεργατική διακυβέρνηση, ομάδες συμφερόντων και διεθνικούς διαμορφωτές κανόνων.unnamed

Η κατάσταση δεν είναι απελπιστική. Όμως οι προσπάθειες να δημιουργηθεί μια πιο διαβουλευτική και συμμετοχική δημοκρατία χρειάζεται να ξεκινήσουν διερευνώντας το βάθος του δημοκρατικού ελλείμματος. Ο Παπαδόπουλος είναι ο καλύτερος οδηγός σε αυτήν τη διερεύνηση». Joshua Cohen, Stanford University, US.

Έχουν οι πολίτες πραγματικές ευκαιρίες να ασκήσουν εξουσία; Πόσο έλεγχο έχουν οι πολιτικοί στη χάραξη δημόσιας πολιτικής; Έχουμε μπει στον «χειμώνα» της δημοκρατίας; Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αναλύει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατίες. Προσφέρει μια περιεκτική εικόνα της κατάστασης της δημοκρατικής πρακτικής, με την ενδελεχή εξέταση των επιπτώσεων κάθε πρόκλησης στη λειτουργικότητα των δημοκρατικών συστημάτων.

Μία πρωτότυπη και συστηματική αξιολόγηση των σύγχρονων τάσεων στη δημοκρατική πολιτική, όπως η δυσαρέσκεια των πολιτών, η διεθνοποίηση της χάραξης δημόσιας πολιτικής, οι αλλαγές στη διακυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και ο αυξανόμενος διαχωρισμός ανάμεσα στην αρένα της πολιτικής και την αρένα της χάραξης δημόσιας πολιτικής.

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: