Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέθανε ο Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 80 ετών ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου. Πρόσφατα, είχε αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας, το ξεπέρασε, αλλά τα ξημερώματα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς.

222-thumb-large

Ποιος ήταν ο Μάνος Ελευθερίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών έρχεται με την οικογένειά του από τη Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοικούν στο Χαλάνδρι.

Το 1960 μετακομίζουν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη, ο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου. Το 1960 στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για να εκτελέσει τη στρατιωτική του θητεία, αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα.

Το 1962, σε ηλικία μόλις 24 ετών, δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός», με δικά του χρήματα, αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα γράφει τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκινά να εργάζεται στο «Reader’s Digest» όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Στο μεταξύ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, Το διευθυντήριο (1964) και Η σφαγή (1965) για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικές κριτικές.

Το 1964 παρουσιάζεται στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάζεται με το συνθέτη Χρήστο Λεοντή, καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη (1967) με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της Δικτατορίας. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι.

Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στον δίσκο Θητεία του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974 με την Μεταπολίτευση.

Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, καθώς και με τον Θανάση Γκαϊφύλλια στην Ατέλειωτη Εκδρομή (1975), τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους.

Παράλληλα, γράφει και εικονογραφεί παραμύθια για παιδιά και επιμελείται την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο: Ενθύμιον Σύρας, Θέατρο στην Ερμούπολη κ.α.

Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

Το 1994 εκδίδει την πρώτη του νουβέλα με τίτλο Το άγγιγμα του χρόνου. Το 2004 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Καιρός των Χρυσανθέμων που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005.

Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για τη συνολική του προσφορά από την Ακαδημία Αθηνών.

Πηγή:kathimerini.gr

Περισσότερα: http://www.kathimerini.gr/976270/article/epikairothta/ellada/pe8ane-o-manos-eley8erioy

 

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠ

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο αποχαιρετά το Μάνο Ελευθερίου που “χάρισε” στην Κατερίνη το τραγούδι “Το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την Κατερίνη”

 Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, ως φορέας πολιτισμού, νιώθει την ανάγκη να αποχαιρετήσει το Μάνο Ελευθερίου, τον σπουδαίο λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργό που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής.

 Είναι από τις ημέρες που η Ελλάδα ξημερώνει φτωχότερη χάνοντας μία σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, μία ευγενική ψυχή, έναν ωραίο άνθρωπο.

 Παράλληλα, ως ένας φορέας πολιτισμού με έδρα την Κατερίνη νιώθουμε την ανάγκη, αποχαιρετώντας τον, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας που τίμησε τη μικρή μας πόλη μέσα από τους στίχους του στο- σχεδόν εμβληματικό για εμάς τους κατερινιώτες-τραγούδι “Το τρένο φεύγει στις οκτώ ταξίδι για την Κατερίνη” που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

 Θα πει για το πώς έγραψε αυτό το τραγούδι: “Αυτήν την περίοδο, το ’61, έγραψα “Το τρένο φεύγει στις οκτώ”. Υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία σε μια υπηρεσία, όπου οι συνάδελφοί μου πήγαιναν με τη μοτοσικλέτα σε διάφορα μέρη γύρω από τα Γιάννενα, στην Πρέβεζα, στην Καστοριά, στην Κατερίνη … Κάποιος λοιπόν απ’ αυτούς μου διηγήθηκε κάποιο περιστατικό στην Κατερίνη κι εγώ το ’κανα τραγούδι.».

 Καλό ταξίδι Μάνο Ελευθερίου… Το τρένο φεύγει…

Θανάσης Λιακόπουλος: «Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, μα και τεράστια ευγνωμοσύνη για το τραγούδι που χάρισε στην Κατερίνη μας»

«Έφυγε» χτες από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου, ο άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμά του στα ελληνικά γράμματα και γενικώς στον ελληνικό πολιτισμό. Ένας πολυγραφότατος καλλιτέχνης που ό,τι άγγιζε με την πένα του έμελλε να μείνει στην ιστορία. Ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, άνθρωπος με ήθος, ευγένεια, μια προσωπικότητα σπουδαία και αγαπητή από όλους.

Για αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο και καλλιτέχνη εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Θανάσης Λιακόπουλος, λέγοντας: «Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα έχουν να σιγοτραγουδούν εκατοντάδες τραγούδια που φέρουν τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και τους οποίους μας αφήνει παρακαταθήκη. Όλοι εμείς οι Κατερινιώτες αισθανόμαστε τη βαθιά θλίψη του χαμού του. Παράλληλα όμως αισθανόμαστε και τυχεροί καθώς έχουμε το «δικό μας» τραγούδι με την υπογραφή του λαμπρού Έλληνα. «Το τρένο φεύγει στις 8» πόσες φορές δεν το έχουμε σιγοτραγουδήσει; Πόσες φορές δεν έχουμε σταθεί ευγνώμονες για τον Μάνο Ελευθερίου και τον Μίκη Θεοδωράκη που μας χάρισαν μια στιγμή στην αιωνιότητα της ελληνικής μουσικής μέσω του τραγουδιού αυτού. Στίχοι και μελωδία που εξιστορούν τις στιγμές τις οποίες έζησε ένας φαντάρος στην πόλη μας, υπηρετώντας την Πατρίδα σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα των αρχών της δεκαετίας του ‘60. Έτσι και ο Μάνος Ελευθερίου ο οποίος εμπνεύστηκε τους στίχους ενώ εκπλήρωνε το χρέος του για την Ελλάδα στα Γιάννενα. Έχει δηλώσει πως άκουσε το περιστατικό που έζησε στην Κατερίνη μας ένας συνάδελφός του στο Στρατό και έτσι «σκάρωσε» τους εξαιρετικούς στίχους που μελοποίησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Εμείς, δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε παρά να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του και να τον ευχαριστήσουμε θερμά έστω και τώρα για ένα υπέροχο τραγούδι γραμμένο για την Πόλη μας».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: