Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρουσίαση βιβλίου: ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΖΗΤΗΜΑ – Από την πρωτόγνωρη κοινωνία στην σύγχρονη εποχή

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει 12 διαλέξεις για το γυναικείο ζήτημα, που πραγματοποιήθηκαν από την Κολοντάι στο Πανεπιστήμιο Σβερντλόβ του Λένινγκραντ σε φοιτήτριες που προορίζονταν να δουλέψουν στους γυναικείους τομείς. Η επικαιρότητα του βιβλίου βρίσκεται στη διαφωτιστική χρησιμότητα του ως προς την ταξική ουσία και την ιστορικότητα της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, που αφορά κατά βάση τη θέση της στην κοινωνική εργασία, τη θέση της στην οικογένεια- με βάση τον ειδικό της αναπαραγωγικό ρόλο και τη σχέση της με το άλλο φύλο.  ginekio zitima prosklisi

Η ιδιαίτερη αξία αυτού του βιβλίου είναι η εκλαϊκευτική του δύναμη αφού ως βάση του έχει προφορικές διαλέξεις. Και για τον παραπάνω λόγο, το βιβλίο αυτό απευθύνεται  στη γυναίκα εργατικής- λαϊκής καταγωγής, στη νέα γυναίκα, ακόμα και στη μαθήτρια.
Ιδιαίτερα σήμερα που οι συγχύσεις είναι μεγαλύτερες για αυτό που λέμε γυναικείο ζήτημα και πώς εκφράζεται στη σύγχρονη εποχή γιατί ορισμένα τυπικά δικαιώματα, για παράδειγμα η ψήφος, έχουν κατοχυρωθεί για τις γυναίκες της εργατικής- λαϊκής οικογένειας αλλά και οι σχέσεις με το άλλο φύλο έχουν αλλάξει.

Παράλληλα κυριαρχούν απόψεις για την εξατομίκευση της ζωής, για την αυτοδιάθεση του σώματος που επιδρούν στη διαμόρφωση της συνείδησης γυναικών και ανδρών για το πώς βλέπουν τον εαυτό τους στην κοινωνία.

Επιπλέον σήμερα στο όνομα της «ισότητας των δύο φύλων», την οποία διακηρύσσει ΕΕ, η κυβέρνηση και γενικά τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, καταργούν όσες θετικές ρυθμίσεις υπήρχαν υπέρ των γυναικών. Προβάλλεται μαζικά ως πρότυπο στάσης ζωής η αναζήτηση ατομικής διεξόδου στα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης, οδηγώντας στη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των γυναικών στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Από τη δική τους θέληση και δράση εξαρτάται η πραγματοποίηση της Σοσιαλιστικής – Κομμουνιστικής κοινωνίας που θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες, θα απαλλάξει από τη μιζέρια, την εργασιακή περιπλάνηση, την ανεργία, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος, τη ζωή με υποχρεώσεις αλλά χωρίς δικαιώματα.

ομιλήτρια η Λίνα Χατζηκυριάκου
μέλος της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δευτέρα 14 Μάη, ώρα 7:00μ.μ.

στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κατερίνης

Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: