Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιβλίο: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Επεκτείνοντας τις ερμηνείες 

Επιμέλεια: Νίκος Μαραντζίδης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Εκδόσεις: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Το ζήτημα «Ελλάδα και Ψυχρός Πόλεμος» αποτελεί έναν από τους μείζονες θεματικούς άξονες που αφορούν τη σχέση της χώρας με τον κόσμο στη σύγχρονη εποχή. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη και τις κοινωνίες του ανεπτυγμένου κόσμου, όπου ο Ψυχρός Πόλεμος καθόρισε όχι μόνον την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, αλλά παράλληλα τον διεθνικό προσανατολισμό της οικονομίας. Ίσως όμως απέκτησε πρόσθετες διαστάσεις στην ελληνική περίπτωση.

Έχοντας εισέλθει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέσα από έναν εμφύλιο πόλεμο – πρώτο πεδίο «θερμής» σύγκρουσης δι’ αντιπροσώπων στην ψυχροπολεμική εποχή – η Ελλάδα ήταν φυσικό να βιώσει τη μεγάλη διεθνή διαμάχη με έναν ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει νέες θεματολογίες της έρευνας για την Ελλάδα και τον Ψυχρό Πόλεμο, οι οποίες παρακολουθούν και τις αντίστοιχες τάσεις της διεθνούς βιβλιογραφίας. Οι σύγχρονες ερμηνείες του Ψυχρού Πολέμου επιμένουν ότι αυτός δεν ήταν μόνον ένα «στρατηγικό δίλημμα», αλλά ταυτόχρονα μια γιγάντια διαμάχη που αφορούσε την ιδεολογία, την εξέλιξη των κοινωνιών και την κρίση νομιμοποίησης της εξουσίας. Το ανά χείρας βιβλίο καλύπτει και τις δύο διαστάσεις, τη στρατηγική και την ιδεολογική.unnamed

Ένας πρόσθετος θεματικός άξονας είναι ο «ψυχροπολεμικός φακός» (Cold War lens): ο όρος αναφέρεται πρωτίστως στα ιδιαίτερα συμφέροντα των υπερδυνάμεων, τα οποία τις οδηγούσαν να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου μέσω των δικών τους αναγκών. Ωστόσο, τέτοιοι «φακοί» υπήρχαν και στις προσλήψεις των μικρότερων μελών του διεθνούς συστήματος – στην περίπτωση της Ελλάδας το Κυπριακό είναι ένα εμφανές παράδειγμα.

Επιπλέον, η μελέτη του «πολιτιστικού Ψυχρού Πολέμου» έχει ραγδαία αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, και το παρόν βιβλίο περιέχει σημαντικές παρεμβάσεις για την ελληνική διάσταση του θέματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: