Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Μορφές και Σκιές από το θέατρο – Φωτογραφίες του Κώστα Ορδόλη» στη Γκαλερί Μάτι

Μια άλλη πρόσληψη στη θεατρική φωτογραφία

Θεατρικές εικόνες δοσμένες με ατόφια φωτογραφικά δεδομένα, σε μια έκθεση – ειδική επιλογή από τον Κώστα Ορδόλη που μας παρουσιάζει έναν άλλο θεατρικό κόσμο, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαρτίου, στην Γκαλερί Μάτι. Η έκθεση αυτή είναι αποτελεί μέρος μιας σειράς εκθέσεων – αφιερωμάτων σε Έλληνες φωτογράφους που εγκαινίασε η Γκαλερί Μάτι και τις οποίες επιμελείται ο Γιάννης Ευθυμιάδης, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της Κατερίνης να έρθει σε επαφή με σημαντικούς δημιουργούς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 «Εδώ τίποτα δεν είναι φανερό, τίποτα δεν θυμίζει και δεν παραπέμπει συγκεκριμένα. Οι φωτογραφίες αυτές δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς προβολής η ιστορικής αποτύπωσης μιας παράστασης. Με αυτή την έννοια μπορούμε να μιλήσουμε για «άχρηστες» από εμπορική & ιστορική εκμετάλλευση θεατρικές φωτογραφίες, που ανατρέπουν την «ωραιοποίηση» και τον εντυπωσιασμό που χαρακτηρίζει την θεατρική φωτογραφία σε ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της και δημιουργεί ένα μη πραγματικό θεατρικό κόσμο», όπως σχολιάζει η Νίνα Κασσιανού, ιστορικός και κριτικός φωτογραφίας.

Μια έκθεση που μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ταξίδι μέσα από προσωπικά μονοπάτια, αποτυπώσεις που δεν αποτελούν καταγραφές αλλά, με λήψεις από τις πρόβες και από κάθε πιθανή γωνία της σκηνής, αλιεύουν αισθητικά στοιχεία από έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το σκοτάδι, επιτυγχάνοντας να φέρουν στο προσκήνιο θεατρικά στοιχεία πέρα από αυτά που γίνονται αντιληπτά με μια πρώτη ματιά.

 

Ο Κώστας Ορδόλης φωτογραφίζει περισσότερο από 30 χρόνια. Η πορεία του καθορίζεται, τα πρώτα εικοσιπέντε χρόνια, από δύο κατευθύνσεις, τη φωτογραφία δρόμου και τη φωτογραφία του από το θέατρο. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η φωτογραφία του από το θέατρο εκτιμάται ιδιαίτερα στην Ιταλία όπου έχει φιλοξενηθεί σε πολλά φωτογραφικά φεστιβάλ. Έχουν εκδοθεί περισσότερες από 7 μονογραφίες του και φωτογραφίες του υπάρχουν σε πολλά προγράμματα θεατρικών σκηνών και θεατρικών φεστιβάλ.

Εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, «Αττική- Αγγελικό και Μαύρο Φώς», στο Φεστιβάλ Αθηνών, με ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου του «Μορφές και Σκιές από το Θέατρο» και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σήμερα έχει υπό έκδοση δύο εργασίες του: Η μία αποτελείται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα ταξίδια του στο εξωτερικό και η δεύτερη αφηγείται έγχρωμα με ένα προσωπικό τόνο την σημερινή κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

Πληροφορίες:

Έκθεση φωτογραφίας – Κώστας Ορδόλης

Μορφές και Σκιές από το Θέατρο

Εγκαίνια: 22 Μαρτίου, ώρα 20:30

Διάρκεια: 22 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2018

Χώρος – Διεύθυνση: Γκαλερί ΜΑΤΙ, Αβέρωφ 4 – 60100 Κατερίνη

Τηλ: 2351031275 – http://www.e-mati.gb-mati@hotmail.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: