Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γήρανση και φυσική κατάσταση

Η μυοσκελετική δύναμη, η αντοχή και η καρδιοαναπνευστική ικανότητα, είναι προφανές ότι μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Παρ’ όλα αυτά, η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί με βεβαιότητα για το αν αυτή η «πτώση» οφείλεται σε εγγενή οργανικά αίτια ή σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και άσκησης και σε τι ποσοστό.

Σε παλαιότερες έρευνες, βρέθηκε πως η εξασθένιση της μυικής δύναμης και της πρόσληψης οξυγόνου, σχετιζόμενη πάντα με την γήρανση, μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση. Οι όποιες σχετικές μελέτες είναι αρκετά δύσκολο να διεξαχθούν, λόγω των υπολογιστικών δυσκολιών τέτοιων περιπτώσεων («διαμήκεις μελέτες») αλλά κυρίως, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν άτομα τα οποία θα δεχθούν να «δεσμευτούν» σε μία σταθερή και σχεδόν ισόβια φυσική δραστηριότητα.

Ως εκ τούτου, η σχέση μεταξύ της μείωσης της φυσικής κατάστασης λόγω διακοπής της άσκησης και η επίδραση αποκλειστικά της γήρανσης, δεν έχει μελετηθεί παρά ελάχιστα.

Να σημειώσουμε ότι διαμήκης μελέτη είναι αυτή που εξετάζει τα ίδια δείγματα σε βάθος χρόνου, ενώ η εγκάρσια μελέτη συλλέγει στοιχεία σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.maxresdefault-1050x600

Η συγκεκριμένη διαμήκης μελέτη είναι ίσως η μοναδική που συγκέντρωσε δεδομένα σε ελίτ δρομείς αντοχής, για περισσότερα από 4 χρόνια. Αξιολογήθηκαν η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, η δρομική οικονομία και άλλοι σωματομετρικοί δείκτες σε 26 άνδρες αθλητές, μία εβδομάδα πριν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν το 1993 και το 2013. Στο τέλος, συμμετείχαν στην έρευνα οι 22 από αυτούς, καθώς τρεις είχαν πεθάνει και ένας αρνήθηκε.
Όλοι οι συμμετέχοντες ασκούντο συστηματικά καθ’ όλο το μεγάλο αυτό διάστημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες διατήρησαν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, σε σχέση με την ηλικία τους, κατά την διάρκεια των 45 αυτών ετών.
Οι μέσοι μέγιστοι καρδιακοί παλμοί μετρήθηκαν στους 178bpm, 176bpm και 168bpm, το 1968, 1993 και 2013 αντίστοιχα.
Η μέση VO2max (mL·min-1·kg-1) ήταν 78, 57 και 42 κατά τις τρεις μετρήσεις. Να σημειώσουμε ότι στην συγκεκριμένη μέτρηση έγινε και μια αναγωγή λαμβάνοντας υπ’ όψιν το βάρος που είχαν οι αθλητές το 1968 και με αυτό το δεδομένο, η μέση VO2max θα ήταν 65 το 1993 και 47 το 2013
Η δε δρομική οικονομία (mL·kg-1·km-1) ήταν 196, 205 και 240 σε κάθε αντίστοιχη μέτρηση.
Όπως φαίνεται, το υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης στη νεαρή ηλικία, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό ένα εξίσου υψηλό επίπεδο και τα επόμενα χρόνια, πάντα με δεδομένη την αδιάλειπτη άσκηση.

Από τα παραπάνω μπορούν να προκύψουν πολλά συμπεράσματα. Το σημαντικότερο είναι πως η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την επερχόμενη απώλεια της φυσικής μας κατάστασης, αρκετά περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε έως τώρα.
Μπορεί οι συμμετάσχοντες στην συγκεκριμένη μελέτη να ήταν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου, αν όμως αναφερόμασταν σε μέσους αθλητές ή ερασιτέχνες αθλουμένους, είναι πολύ πιθανό το ποσοστό της μείωσης στους αντίστοιχους δείκτες να ήταν χαμηλότερο. Ο λόγος για κάτι τέτοιο είναι πως οι ελίτ έχουν πολύ υψηλό «σημείο εκκίνησης» στις αρχικές μετρήσεις και αναπόφευκτα μεγαλύτερη πτώση σε βάθος χρόνου.

 

*Η παραπάνω έρευνα έχει εγκριθεί προς δημοσίευση από το Medicine & Science in Sports & Exercise/American College of Sports Medicine, από τις 11/08/2017.

Το κείμενο του goRUN αποτελεί μια σύνοψη των ευρημάτων της μελέτης. Μετά την επιμέλεια και δημοσίευσή της, θα επανέλθουμε εκτενέστερα.

 

Elite Distance Runners: A 45-Year Follow-Up
Sarah Everman, James W. Farris, R. Curtis Bay, and Jack T. Daniels
1. Kinesiology MS Program, College of Graduate Health Studies, A.T. Still University, Mesa, AZ
2. Physical Therapy, Arizona School of Health Sciences, A.T. Still University, Mesa, AZ
3. Interdisciplinary Health Sciences, A.T. Still University, Mesa, AZ

 

 

Περισσότερα:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: