Μετάβαση στο περιεχόμενο

TIMΗΘΗΚΕ Η MNHMH ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΤΑΧΝΙΣΤΑ

Έγινε σήμερα Κυριακή 23-4-2017 η προγραμματισμένη εκδήλωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης) για τους μαχητές του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στα Τάχνιστα, στις 18-4-1943.D:DCIM106DICAMDSCI4846.JPG

Στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Συλλόγου  συν. Ευαγγελόπουλος τόνισε ανάμεσα στα αλλά:

 «Στις 18 του Απριλη συμπληρώθηκαν 74 χρόνια από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ , το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ ( Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), στην τοποθεσία «Τάχνιστα» στην Κάτω Μηλιά .

Η μάχη δόθηκε εναντίον των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής που από τον Απριλη του 1941, δυο χρόνια πριν, εισέβαλαν στην Ελλάδα και την κατέλαβαν, διορίζοντας τις δικες τους προδοτικές κυβερνήσεις.3.jpg

Η κύρια και μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση , το ΕΑΜ, ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ που, αν και παράνομο, προσέφερε την οργανωτική και πολιτική του εμπειρία και τα καλυτέρα παιδιά του σ’ αυτόν τον δύσκολο και γεμάτο κινδύνους αγώνα κατά της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής.

Στις αρχές του 1943 το αντάρτικο άρχισε να φουντώνει και οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων γινοντουσαν όλο και πιο πυκνές.

Είχαν ήδη γίνει κτυπήματα του ΕΛΑΣ στον Άγιο Δημήτριο και τη Μορνα.

Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης –Αθήνας γινόταν όλο και πιο συχνά στόχος των αντάρτικων επιθέσεων …Το γερμανικό επιτελείο αποφάσισε να αντιδράσει. Μετά από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των γιουγκοσλάβων ανταρτών στη Βοσνία, μετέφεραν δυνάμεις τους στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εδώ.

Τουλάχιστον 5000 Γερμανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και τη βοήθεια των γερμανοντυμένων  Ελλήνων του Πουλου εξόρμησαν στην ορεινή Πιερία. Ξεκίνησαν από την περιοχή Λαμίας –Δομοκού και μετά ήρθαν στην περιοχή του Όλυμπου-Πιεριων , για να πάρει σειρά μετά το Βέρμιο.unnamed.jpg

Στις 16 του Απρίλη του 1943 βομβάρδισαν το Λιτόχωρο, σκότωσαν κατοίκους και έκαψαν σπίτια.

Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ «ΤΑΧΝΙΣΤΑ»

Στις 18 του Απριλη του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα στρατοπεδευσαν στην Κάτω Μηλιά , ενώ οι αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν πιάσει τα γύρω υψώματα.  Ο ΕΛΑΣ επιτίθεται και μπαίνει στο χωριό . Σκοτώνεται ένας γερμανός αξιωματικός και μερικοί στρατιώτες. Η μάχη όμως είναι άνιση. Οι αντάρτες υπερέχουν στον ανταρτοπόλεμο, υστερούν όμως σε μάχη εκ παρατάξεως με έναν τακτικό , αριθμητικά υπέρτερο και καλυτέρα εξοπλισμένο, στρατό.

Το τμήμα του Παντελή Μυλωνά εγκλωβίζεται και παρά τον αντιπερισπασμό άλλων αντάρτικων δυνάμεων πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Είκοσι οκτώ μαχητές του ΕΛΑΣ πέφτουν μαχόμενοι τον ξένο κατακτητή.

Οι δυνάμεις των γερμανών εξορμούν στα Πιέρια και τον Όλυμπο .

Πίσω τους αφήνουν καμένη γη.

Καίνε δεκατέσσερα χωριά και ένα μοναστήρι του Όλυμπου και των Πιεριων . Μεταξύ αυτών είναι και το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά , η Κάτω Μηλιά , ο Άγιος Δημήτριος και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου».

Στη συνέχεια έγινε απαγγελία ποιημάτων από νεολαίο και προσκλητήριο νεκρών.

Ακολουθησε κατάθεση στεφανιών από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και κρατηθηκε ενός λεπτου σιγη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο και το πένθιμο εμβατήριο.

 ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: