Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημιουργία κτιρίου «ορόσημο»!

Τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την ανακαίνιση του Χατζόγλειου Σχολείου παρουσιάστηκαν χθες το πρωί, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.1e6ffc88d08f5c08f226b175cf9f32fb_XL.jpg

Για ένα έργο πνοής για την τοπική κοινωνία, έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, στο σύντομο χαιρετισμό της, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί αξιόλογο τεχνικό έργο και η λειτουργία του, θα έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Π.Ε.Πιερίας.

Περισσότερες από 45 αιτήσεις συμμετοχής υποβλήθηκαν για τον Αριχτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών που προκήρυξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 16 τελικά, να είναι οι ολοκληρωμένες προτάσεις που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν.

Η αξιολόγηση έγινε από πενταμελή επιτροπή στην οποία μετείχαν αρχιτέκτονες (οι τρείς ορισμένοι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος).

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης των τριών προτάσεων (οι δύο έλαβαν το γ’ και β’ βραβείο και η Τρίτη επιλέχθηκε από την Περιφέρεια), έγινε αναφορά στο ιστορικό του κτιρίου, το οποίο σταμάτησε να εξυπηρετεί εκπαιδευτικές δράσεις, από το 2008. Η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διαπίστωσε προβλήματα στατικότητας και ξεκίνησε τις απαραίτητες εργασίες σε ένα κτίριο «σημείο αναφοράς» για την πόλη που κληροδότησε στο δημόσιο ο αείμνηστος Χατζόγλου με την προϋπόθεση να γίνει σχολείο.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εκ μέρους των αρχιτεκτόνων – μελετητών υπήρξε πολύ μεγάλο, με εγγραφές στον κατάλογο συμμετεχόντων από όλη την Ελλάδα και το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η επανάχρηση του κτιρίου στις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, κοινωνικού πολυχώρου.

Όπως ανέφερε η κ. Μαυρίδου, σκοπός του κτιρίου ήταν και παραμένει η φιλοξενία χρήσεων που είναι συνυφασμένες με την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, που θα προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και την κοινωνική επαφή όλων των ηλικιών.

Μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού (και την επιλογή των αρχιτεκτονικών προτάσεων) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να εκπονήσει νέα μελέτη στην οποία θα περιλαμβάνονται τμήματα και των τριών προτάσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η (νέα αρχιτεκτονική) μελέτη, η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη δημοπράτηση του έργου, εφόσον εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Πηγή:eptanews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: