Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Μ.Μ.Ε.

Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 στην Τρίπολη, συμμετείχε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης. Τη Δημοτική Επιχείρηση Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Κατερίνης εκπροσώπησε η Πρόεδρος Ροδή Ελευθεριάδου, η οποία εξήρε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης εδώ και τριάντα χρόνια στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Επεσήμανε δε πως ήταν το πρώτο μη κρατικό ραδιόφωνο που άνοιξε στη χώρα μας το 1987, ενώ το πρόγραμμά του βασίζεται στο τρίπτυχο Ενημέρωση – Επιμόρφωση – Ψυχαγωγία.

Η κα Ροδή Ελευθεριάδου

Η κα Ροδή Ελευθεριάδου

“Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης θα συνεχίζει να πρωτοπορεί, να ενημερώνει, να επιμορφώνει και να ψυχαγωγεί τους ακροατές του, όπως άλλωστε πράττει με απόλυτη επιτυχία εδώ και 30 χρόνια. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνεχίσει την τόσο σημαντική προσφορά προς τους Δημότες, με αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση σε συνδυασμό με ποιοτική ψυχαγωγία, καθώς έχουμε τη στήριξη του Δημάρχου μας Σ. Χιονίδη, του Δημοτικού Συμβουλίου και – κυρίως – της τοπικής κοινωνίας που στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τη Δημοτική Ραδιοφωνία Κατερίνης ”, ανέφερε η κα Ελευθεριάδου”.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου, στο οποίο συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ραδιοτηλεόρασης που έλαβαν μέρος στο συνέδριο και θα ενημερωθούν να συμμετάσχουν στο όργανο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που, για αντικειμενικούς λόγους, δεν κατόρθωσαν να έρθουν στην Τρίπολη, ενώ στην εκτελεστική επιτροπή αποφασίστηκε να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι από τα δημοτικά ραδιόφωνα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρίπολης, Ιωαννίνων και Σύρου.2

Επίσης αποφασίστηκε, σε σύντομο χρόνο, να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πύλη κωδικοποίησης της νομοθεσίας για τη λειτουργία των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Επιχειρήσεων και η από κοινού διαπραγμάτευση για ζητήματα που αφορούν το σύνολο των Δημοτικών ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το ψήφισμα

Οι Δημοτικοί Τηλεοπτικοί και Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, που συμμετείχαν στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοτικών ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Τρίπολης, αποφασίσαμε ομόφωνα:
1. Να τονίσουμε την ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα.
2. Καλούμε την κυβέρνηση, να αποσύρει από το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο άρθρο 17, κάθε πρόβλεψη για μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, καθώς θα υπονομευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίησή τους. Απαιτούμε οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, να εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα με το ίδιο νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους έως σήμερα. Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σε περίπτωση λύσης υφιστάμενης δημοτικής επιχείρησης ΜΜΕ, για το υφιστάμενο προσωπικό να εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 3 του άρθρο 48 του υπό συζήτηση νόμου.
3. Να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο επιχορήγησης από τους ΟΤΑ προς τις επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, για να εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, αυθαίρετων ερμηνειών από περιοχή σε περιοχή.
4. Στηρίζουμε την επεξεργασμένη πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη νομοθέτηση της δυνατότητας «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ.
5. Ζητούμε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας.
6. Ζητούμε να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται άλλοτε ως φορείς του Δημοσίου και άλλοτε ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.
7. Ζητούμε να καταργηθεί η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων στις Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να ισχύει το ίδιο καθεστώς προσλήψεων, όπως και στις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: