Μετάβαση στο περιεχόμενο

45ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Το «ταξίδι» ξεκίνησε!

Με μια λαμπερή τελετή, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου άνοιξε αυλαία το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου με τιμώμενη χώρα τη Ρουμανία.8e72627c-96ab-4732-b083-6bb3d86f7142

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, που περιελάμβανε την τελετή έναρξης και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής Ρουμάνων καλλιτεχνών.

Συνδιοργανωτές του 45ου Φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, υποστηρικτές του θεσμού, οι Δήμοι Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, το Επιμελητήριο Πιερίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας. Το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου υλοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.67f7a457-5c45-4794-bf43-5f754c9a056c

Τις εκδηλώσεις της τιμώμενης χώρας στηρίζουν το Κρατικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ρουμανίας, η πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα και το Γενικό προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Η τελετή έναρξης άνοιξε με καλωσόρισμα των επισήμων προσκεκλημένων από το υπεύθυνο Τύπου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Περικλή Χατζηγιάννη, που τόνισε: Τούτη τη χρονιά οι διαβάτες του πολιτισμού ξεκίνησαν το ταξίδι πιότερα ψηλά, από την παραδουνάβια γη, από τα Καρπάθια, για να συναντηθούμε τούτο το καλοκαίρι, όλοι μαζί εδώ, στα ριζά του Ολύμπου. Και όπως ορθά αναφέρει ο ποιητής Μενέλαος Λουντέμης, ένας ακόμα διωγμένος Έλληνας που βρήκε καταφύγιο στην τιμώμενη του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου χώρα, τη Ρουμανία, ότι «πρόσωπα που θα τα φέρει κοντά η τύχη, ίσως και το πεπρωμένο, ανακαλύπτουν πως τελικά οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος». Πραγματικά οι κερασιές άνθισαν και φέτος, για να γευθούμε αντάμα τους γλυκείς καρπούς των πνευματικών ανησυχιών. Καλώς ορίσατε λοιπόν στο 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Το Φεστιβάλ της φιλίας των λαών και της καλλιτεχνικής έκφρασης.79e9e160-c0ee-4883-b24f-b5ca76b69bad

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρ.Παπαχρήστος

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος στην έναρξη της ομιλίας του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές, υποστηρικτές, τους εθελοντές και όλους όσοι συνέβαλαν για την προετοιμασία και υλοποίηση της 45ης Διοργάνωσης.

Μισός περίπου αιώνας ζωής για το κορυφαίο καλλιτεχνικό θεσμό της Πιερίας και εκείνοι που το εμπνεύστηκαν σήμερα αισθάνονται πραγματικά περήφανοι για το δημιούργημά τους, είπε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου. Φέτος, είπε ο κ. Παπαχρήστος, τιμάται μια φίλη χώρα, η Ρουμανία. Συναντώνται ουσιαστικά δυο ξεχωριστοί προορισμοί, τα Καρπάθια και ο Όλυμπος.30055ff7-6b2c-4367-b2dc-9c75f7d91bba

Αναφερόμενος στο θεσμό και την πορεία του ο κ. Παπαχρήστος τόνισε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για έναν άλλο κόσμο, για την Ελλάδα του Πολιτισμού, των Τεχνών, του Πνεύματος. Φιλοδοξία μας να συνεχίσουμε την πλούσια ποιοτική πολιτιστική προσφορά στον τόπο, να εμπλουτίσουμε και να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και να προσθέσουμε νέα στοιχεία στην πορεία του, κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο.bb895edb-db0a-4484-9f7e-467e4228a819

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με ευχαριστίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Δήμου Δίου Ολύμπου και των δήμων Κατερίνης και Πύδνας Κολινδρού, τους μεγάλους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης, τους χορηγούς επικοινωνίας, καθώς επίσης τους εθελοντές

Ο Πρέσβης της Ρουμανίας Λουτσιάν Φάτου

Αμέσως μετά στο βήμα ο Πρέσβης της Ρουμανίας Λουτσιάν Φάτου τόνισε: «Δεχθήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά αυτή την πρόσκληση η οποία μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε στοιχεία του ρουμάνικου πολιτισμού στους πρόποδες του Ολύμπου, σ’ έναν τόπο όπου δημιουργήθηκε μία από τις πλουσιότερες μυθολογίες του κόσμου και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε καινούριες εργασίες μεταξύ Ρουμάνων και Ελλήνων καλλιτεχνών όπως και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, όπως και την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας που είχαν αυτή την πρωτοβουλία. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ρουμάνικο Πολιτιστικό Ινστιτούτο για την υποστήριξη και τη βοήθειά του».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου

Μεταφέροντας το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα η κ. Μαυρίδου επεσήμανε: «Είμαστε πεπεισμένοι όλοι ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν είναι ένα απλό πολιτιστικό γεγονός. Είναι ένα γεγονός που ξεφεύγει από τα όρια της Πιερίας, με ποριστικά δρώμενα και δράσεις που δίνουν το στίγμα τους και αποτελούν τουριστικό σημείο έλξης. Ειδικά για την τιμώμενη χώρα Ρουμανία είναι πολύ σημαντική η συνέργεια της άγριας ομορφιάς των Καρπαθίων και της απαράμμιλης ομορφιάς του μύθου του Ολύμπου Το Φεστιβάλ Ολύμπου και γενικότερα ο πολιτισμός είναι ένα φως στο τούνελ, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Η εκπρόσωπος του Υπουργού Πολιτισμού –Αθλητισμού

Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά εκπροσώπησε η ειδική συνεργάτιδά του Μάτα Κωνσταντάκη που εξήρε το έργο του Φεστιβάλ και σημείωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου στον Πολιτισμό έθεσε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση αποδεικνύοντας έμπρακτα την υποστήριξη του στο θεσμό.

Ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Κώστας Δημοπουλος τόνισε στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συμβολή του Φεστιβάλ Ολύμπου στην προαγωγή του πολιτισμού, έκανε ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά των αρχαιολόγων και προχώρησε προτείνοντας τη μεταφορά της έδρας του Φεστιβάλ στο Δίον. Είπε ειδικότερα: «Θα θέλαμε φίλε Γρηγόρη Παπαχρήστο να κάνουμε μία πρόταση και πρόκληση να μεταφερθεί η έδρα του Φεστιβάλ στο δήμο Δίου- Ολύμπου. Και να πω ότι δε θέλουμε να μας λέτε “ευχαριστώ”, θέλουμε να μας ζητάτε περισσότερα.
Οι ευχαριστίες να είναι προς τους εθελοντές οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται με μόνη τιμή ένα “ευχαριστώ” από άμβωνος».

Η Λάμπρου-Ξυπτερά

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά της για την επιλογή της Ρουμανίας ως τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, μετέφερε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτερά, σημειώνοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δυο χωρών.e13b7be7-3974-43d2-8fbf-f1274917e4ed

Μάλιστα απευθυνόμενη στον πρέσβη της Ρουμανίας και τον Γενικό Πρόξενο είπε: «Φέτος τα Καρπάθια συναντούν τον Όλυμπο και για δύο μήνες εμείς θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό της Ρουμανίας, τον πολιτισμό των ανθρώπων που επί 20 σχεδόν χρόνια στηρίζουν τον τόπο μας και μας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Η πρόσκληση που έγινε προς το Φεστιβάλ Ολύμπου ήταν να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ευχαριστούμε πολύ το Δ.Σ του Φεστιβάλ Ολύμπου που δέχθηκε την πρόταση αυτή. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Πρέσβη και ιδιαίτερα τον κ. Πρόξενο που είναι φίλος της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να μεταφέρετε στο λαό σας τις θερμές ευχαριστίες και την αγάπη μας για όλα αυτά τα χρόνια που στηρίζουν τον τόπο μας».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, οι Βουλευτές Πιερίας Μπ.Σκούφα, Χ.Τζαμακλής, Αστ.Καστόρης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου.

Χαιρετισμό απέστειλε για την τελετή έναρξης και η Υφυπουργός Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Στην επίσημη τελετή έναρξης παρών και ο Πρέσβης της Τσεχίας, αφού η Τσεχία θα είναι υποψήφια για τιμώμενη χώρα σε επόμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολύμπου, ενώ

Από πλευράς της Ρουμανικής αντιπροσωπείας εκτός από τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα Λουτσιάν Φάτου, παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Πρόξενος Ρουμανίας Δρ.Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον, η πολιτιστική ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρουμανίας η Ανκα Σισαλίτα

Η ΕΚΘΕΣΗ

Τα εγκαίνια της έκθεσης Ρουμάνων Καλλιτεχνών που φιλοξενείται στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου έκαναν από κοινού ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο Πρέσβης της Ρουμανίας Λουτσιάν Φάτου.

Στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών φιλοξενείται ομαδική έκθεση 24 ζωγράφων από το Βουκουρέστι. Σύγχρονη ζωγραφική του Γ. Γκράμμα και Αγιογραφίες της Ε. Μουραρίου. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Δρ ιστορίας της τέχνης Νικόλαος Γραίκος.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ακολούθησε συναυλία ρουμανικής μουσικής από τη χορωδία Preludion Βουκουρεστίου, που λόγω των κακών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.

Η Χορωδία Preludiou Βουκουρεστίου και η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ερμήνευσαν συνθέσεις Ρουμάνων και Ελλήνων δημιουργών κλείνοντας μελωδικά την βραδιά.

Ακολούθησε επίσημη δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ρουμανίας Δρ Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον στο «Ελληνικόν».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: