Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΕΝ ΑΡΜΟΝΙΑ ΑΙΝΟΥΝ ΤΑ «ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ»

Με την τιμητική παρουσία του ιερέα του Αγ. Δημητρίου Καρίτσας Πιερίας πατέρα Κωνσταντίνου, του πανοσιολογιότατου πατέρα Ιωακείμ, του αιδέσιμου κ. Ιωάννη Υφαντίδη, ιερέων ενοριακών ναών της Πιερίας, του Προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη, του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίλαου Τζαμακλή, της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλεύτριας κ. Σοφία Βούλτεψη, της εκπροσώπου του βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κουκοδήμου, του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Χρήστου Τζιουβάρα, της εκπροσώπου του Δήμου Κατερίνης και προέδρου του δημοτικού ωδείου Κατερίνης κ. Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, του Γενικού Επιθεωρητού Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, του εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΣ (Γενικού Επιτελείου Στρατού) διοικητή της 24ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Ταξίαρχου κ. Ιωάννη Πατσιά, του αστυνομικού διευθυντή Πιερίας, Ταξίαρχου και Οικονομικού διευθυντή του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Αθανασίου Μαντζούκα, του διοικητού της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος Πλοιάρχου Χρήστου Παυλούδη, του Διοικητού της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κατερίνης κ. Ευάγγελου Φαλάρα, του Λιμενάρχη Κατερίνης κ. Δημήτρη Χριστοδούλου, του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λιτοχώρου κ. Αναστάσιου Καρατζά, του υπολοχαγού Απόστολου Γαλάνη, διευθυντού της λέσχης αξιωματικών Λιτοχώρου, δημοτικών συμβούλων, της προέδρου της τοπικής κοινότητας Κονταριώτισσας κ. Παρασκευής Νάτσιου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Καρίτσας κ. Αστέριου Πατρή, του διευθυντού της 2βάθμιας περιφερειακής διεύθυνσης Πιερίας και αντιπροέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Ιωάννη Καζταρίδη, των διοικητικών συμβουλίων του συλλόγου Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, του συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, του συλλόγου «Νοσταλγοί της παράδοσης», του ΕΚΑΒ Πιερίας, του πολιτιστικού συλλόγου Καρίτσας ο «ΟΛΥΜΠΟΣ», του αγροτικού συνεταιρισμού Βροντούς Πιερίας ΣΠΕΚΟ, εκπροσώπων Αρχών, συλλόγων και φορέων, το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος πραγματοποίησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρίτσας Πιερίας, Βυζαντινό Ορατόριο στα πλαίσια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας με τίτλο «ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ».19α

Στην αρχή της εκδήλωσης η νομική σύμβουλος του Ιδρύματος κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή επεσήμανε ότι η εκδήλωση μεταδίδεται παγκοσμίως διαδικτυακά, όπως και όλες οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσω του live streaming υπό την τεχνική επιμέλεια του καθηγητή πληροφορικής κ. Απ. Ντινάκη και την παρακολουθεί η απανταχού ομογένεια από την Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αφρική, Ευρώπη, καθώς και ότι λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων θα προβληθεί εντός των ημερών μαγνητοσκοπημένο σχετικό ρεπορτάζ μέσω των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Επίσης, αναφέρθηκε σε προσωπικότητες του ελληνισμού του εξωτερικού οι οποίοι χαιρετίζουν την εκδήλωση και σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου και την οσιότητα της εκδήλωσης, δεν πραγματοποίησαν διαδικτυακές συνδέσεις, όπως είθισται να συμβαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις του ΔΙΜΜΑ.20

Στη συνέχεια καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση αναφερόμενη στη Μεγάλη Εβδομάδα και στα Άγια Πάθη του Χριστού τα οποία «αποτελούν αναμφίβολα το σπουδαιότατο σταθμό πλουσίου πνευματικού ανεφοδιασμού των ψυχών μας σε κλίμα κατάνυξης , περισυλλογής και καθολικής μέθεξης με το Θείο.» Συνεχίζοντας, είπε ότι «Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, το παγκόσμιο κέντρο του ελληνισμού και η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ & ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ με αφετηρία τον ευλογημένο αυτό τόπο που κατοικούμε, τον τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με συνεκτικούς δεσμούς αίματος του Προέδρου μας κ. Διονύση Πασχάλη εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου σε παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση αναβιώνει τη μνεία των ιερών γεγονότων με τα θεσπέσια ακούσματα των Αγίων Ημερών, σε ατμόσφαιρα αγάπης, συγχώρεσης και αλτρουϊσμού, έτσι ώστε να διδαχθούμε από το Άγιο δράμα του Θεανθρώπου και να αφουγκραστεί ο καθένας από εμάς τις ασίγαστες φωνές καρδιάς και ψυχής για την ανιδιοτελή προσφορά μας προς τον συνάνθρωπο με μέλημα την ηθική και κοινωνική ανάταση».

Ακολούθησε χαιρετισμός του πατέρα Κων/νου, ο οποίος καλωσόρισε τους παρισταμένους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση και καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Στη συνέχεια, αναγνώσθηκε σχετική επιστολή του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «……Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Διονύση, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ετοιμαζόμαστε εντός ολίγου να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία καλούμαστε να βιώσουμε τα φρικτά και Άγια Πάθη του Κυρίου μας…..έχουμε χρέος να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να διατηρήσουμε ανέπαφη την εθνική μας ταυτότητα, τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις του ελληνισμού, αρχές άλλωστε που αποτελούν θεμελιώδεις στόχους του ιδρύματός σας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια μου για προώθηση και ανάδειξη της Ελλάδας συνεχίζεται και από τη νέα μου θέση, στο υψηλότατο επίπεδο των θεσμών στους οποίους συμμετέχω. Κ. Πρόεδρε, κλείνοντας θα ήθελα να σας συγχαρώ αλλά και να σας προτρέψω να εξακολουθήσετε το υψηλής ποιότητας έργο σας και την πολυσχιδή προσφορά σας στην κοινωνία και στον ελληνισμό γενικότερα».27

Η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κα Νίνα Γκατζούλη έδωσε συγχαρητήρια για την εκδήλωση και είπε μεταξύ άλλων ότι «Για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό η συνταρακτικότερη εβδομάδα της ανθρώπινης ιστορίας είναι αναμφίβολα η Μεγάλη Εβδομάδα. Βαθύτατα θεολογική και ιδιαίτερα κατανυκτική, αποτελεί πηγή ανανέωσης και ψυχικής καθάρσεως για όλους τους χριστιανούς που βιώνουν το μυστήριο της λυτρώσεως του ανθρώπινου γένους και του καθενός μας. Με την πεποίθηση ότι μόνο ο λόγος της Αλήθειας του Κυρίου μπορεί να μας δείξει τον σωστό δρόμο, εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα».

ΧΟΡΩΔΙΑ Ι.Ν. ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η βραδιά ξεκίνησε με τις μουσικές μελωδικές φωνές της χορωδίας Ι.Ν. Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου διδάκτορα του Ιονίου πανεπιστημίου και κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος του Boston University κ. Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου στο «Ave Maria» «Χαίρε Μαρία» του G. Caccini , για να συνεχίσει με το «Άγιος Κύριος Σαβαώθ» σε επεξεργασία Θ. Παπακωνσταντίνου και με το βυζαντινό τροπάριο Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου. Συνέχισε το πρόγραμμά της με κλασσικά ακούσματα όπως το «The Lord bless you and keep you» του J. Rutter, το «Nigra Sum» του Pablo Casals, για να τελειώσει με αποσπάσματα από το «Gloria» του Αντόνιο Βιβάλντι, υπό τη συνοδεία του διακεκριμένου πιανίστα και Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, κ. Νίκου Ζαφρανά.25
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορωδία έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις όπως η απόκτηση Χρυσών Μεταλλίων στο “5th Brahms International Choir Festival” (2007), στο “10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο “5th Loto-Quebec Choir Festival” (2009)και στο “9th Venezia in Musica Choir Festival” στην Ιταλία.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από την τετράφωνη ανδρική χορωδία του Μουσικού Ακαδημαϊκού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων, η οποία ιδρύθηκε το 1967 και ψέλνει στη Β. Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους ναούς της πόλης και έχει εκπροσωπήσει κατ΄επανάληψη τη χώρα μας στο εξωτερικό. Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Σάββα Βρεττού με περισσότερες από χίλιες εμφανίσεις στο ενεργητικό του έψαλλε το τροπάριο της Κασσιανής, συνέχισε με ύμνους προς τη Θεοτόκο, όπως το «Χαίρε Νύμφη, Ανύμφευτε», «Τη Υπερμάχω» και την «Ωραιότητα της Παρθενίας Σου».
Σε κατανυκτικό κλίμα έψαλλαν τα εγκώμια «η Ζωή εν Τάφω», «Αι γενεαί αι πάσαι» και «Άξιον Εστί».

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βυζαντινή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου με το ψαλλόμενο τροπάριο στον Όρθρο της Μ. Δευτέρας «Ερχόμενος ο Κύριος» και με το σταθερό δοξαστικό των αποστίχων της Μ. Πέμπτης «Κύριε αναβαίνοντός Σου εν τω Σταυρώ», υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτριου Ρούσου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: