Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιώτα Ανδριάκαινα: Αν η ζωή ήταν κλωστή

Έκθεση υφαντικής τέχνης

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 τα εγκαίνια της νέας έκθεσης υφαντικής τέχνης “Αν η ζωή ήταν κλωστή” της εικαστικού Γιώτας Ανδριάκαινα.1

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Μ. Γιανναδάκης, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., ο κ. Γεώργιος Τσάρας, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., ο κ. Δημήτρης Ζουρούδης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., η κ. Βάλλυ Νομίδου, Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., η κ. Ρίνα Μηλώση, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, ο κ. Ανδρέας Τσώκας, Πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, η κ. Άννα Μηλώση, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Φεστιβάλ Κιν/γράφου Θεσ/νίκης, ο κ. Τάσος Αντωνάρας, αρχαιολόγος-μουσειολόγος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες της πόλης.2

Οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στην έκθεση και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την καλλιτέχνιδα για το έργο της. Ακολούθησε δεξίωση στον [Χώρο] του Τελλογλείου. Ευχαριστούμε το φιλότεχνο κοινό της πόλης που παρευρέθηκε στα εγκαίνια και συμμετείχε ενεργά στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που προέκυψαν από την περιήγηση στην έκθεση.

Η έκθεση φιλοξενείται στον 1ο και 2ο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος και περιλαμβάνει έργα από το σύνολο της εικαστικής διαδρομής της Γιώτας Ανδριάκαινα καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών εκφραστικών μέσων και τεχνικών, όπως υφαντική, εγκαταστάσεις, βίντεο και γλυπτά. Πραγματεύεται ζητήματα χρόνου και μνήμης, με χαρακτηριστικά έργα τις “Τρεις ηλικίες”, “Οblivion” (“Λήθη), κ.ά. Η αθωότητα της παιδικής ηλικίας και η τοποθέτησή μας απέναντι στους φόβους και τις προκλήσεις της ζωής, προερχόμενες είτε από τον εσώτερο κόσμο μας είτε από το εξωτερικό περιβάλλον, αποτελούν δύο βασικούς άξονες στους οποίους κινούνται τα έργα της.

Ταυτόχρονα, με τη διττή ιδιότητά της ως καλλιτέχνη και εκπαιδευτικού, και τη βαθιά γνώση της για την ιστορία της τέχνης, χρησιμοποιεί τα νήματα με ζωγραφικό τρόπο για να διερευνήσει εικαστικά ζητήματα, όπως η σχέση των χρωμάτων και της φόρμας, η σύνθεση των όγκων στη ζωγραφική επιφάνεια, και η σχέση της γραμμής με το χρώμα. Πολυγραφότατη, η Γιώτα Ανδριάκαινα πειραματίζεται με τα υλικά της σε τολμηρούς συνδυασμούς για να επιτύχει τις επιθυμητές υφές και τονικές διαβαθμίσεις, και μετασχηματίζει τα καθημερινά, απλά υλικά, όπως είναι τα νήματα και το τσιμέντο, σε ποιητική δημιουργία που άλλοτε διατυπώνεται με λόγο, όπως στο έργο “Αν η ζωή ήταν κλωστή θα ήταν τεντωμένη”, άλλοτε αποτυπώνεται σε δισδιάστατη απεικόνιση και άλλοτε σε τρεις διαστάσεις σε περίοπτα έργα. Παράλληλα, πραγματοποιεί μία αναδρομή στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας με μία σειρά έργων-συνομιλιών με πίνακες γνωστών ζωγράφων, όπως είναι “Το ζεύγος Αρνολφίνι” του Γιαν Βαν Άικ ,“H ινφάντα Μαργαρίτα” του Βελάσκεθ, η “Ολυμπία” του Μανέ κ.ά.

Η εικαστικός Γιώτα Ανδριάκαινα υποδέχεται και συνομιλεί με τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης, στο Τελλόγλειο, κάθε Κυριακή (17.01| 25.01| 31.01) στις 12:00-14:00. Ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό τις παραπάνω ημέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2310 99 16 10 (κ. Σοφία Σιδηροπούλου).

Διάρκεια έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου 2015 – 31 Ιανουαρίου 2016
Τιμή εισιτηρίου: 2.5 € (γενική είσοδος) – 1.5 € (μειωμένη). Στην τιμή εισόδου περιλαμβάνονται οι εκθέσεις “Η Βούλα Μασούρα και ο κόσμος της” και “Γιώτα Ανδριάκαινα: Αν η ζωή ήταν κλωστή”.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: