Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015: Ο ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΕΝΕΠΕΚΙΔΗΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο

Στο πρόγραμμα των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2015» εντάσσεται το Φιλολογικό μνημόσυνο εις μνήμην του ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, καθηγητή στην έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, με θέμα: «Ο ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΕΝΕΠΕΚΙΔΗΣ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τους Ποντιακούς Συλλόγους Ν.Πιερίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), την Κυριακή 22 Νοεμβρίου  και ώρα 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης,  με ομιλητή τον ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, Θεολόγο – Δόκτωρ Νεώτερης Ιστορίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΕΝΕΠΕΚΙΔΗ

Ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης (12 Ιουνίου 1917-12 Οκτωβρίου 2014), ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ήταν ο κορυφαίος ιστορικός της Αυστρίας, μεγάλου κύρους και  με παγκόσμια ακτινοβολία, ο οποίος δεν έτυχε της ανάλογης αναγνώρισης από το ελληνικό κράτος.

Αυτός ο πρωτοπόρος, διεθνούς ακτινοβολίας ιστορικός μελέτησε μεθοδικά, επιστημονικά για πρώτη φορά το έγκλημα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από το τουρκικό καθεστώς. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορική έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, ενώ υπήρξε δημοφιλής ομιλητής με τις δεκάδες των διαλέξεών του στην Ελλάδα και σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Συνεργάστηκε με γνωστά έντυπα στην Ελλάδα, κυρίως με τις εφημερίδες «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Μακεδονία». Από το 1955 ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Βιέννη και έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Κυριότερα έργα του υπήρξαν «Η δόξα και ο Διχασμός. Από τα μυστικά αρχεία Βιέννης, Βερολίνου και Βέρνης, 1908-1918», «Η Βασιλική ανταρσία 1916-1918»,«Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου (1908-1918), «Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1944», «Οι διωγμοί των Εβραίων εν Ελλάδι 1941-1944, «Αθηναϊκά, αττικοβοιωτικά, δωδεκανησιακά 1815-1980», «Εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών της Αυστροουγγαρίας».

Επίσης, μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων του συγκαταλέγονται: «Η Ελλάδα, τα νησιά και η Μικρά Ασία του Καρόλου Κρουμπάχερ», «Κύπρος 1800-1878», «Μικρασιατικά, κρητικά, ηπειρωτικά 1816-1931», «Γράμματα προς τη Βιέννη 1824-1843», «Εξέγερση στην Κύπρο το 1931»,   «Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο. Διπλωματικά Έγγραφα από τη Βιέννη (1909-1918)».

Το 1996, είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στις ελληνικές κοινότητες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πραγματοποιώντας διαλέξεις σε πανεπιστήμια, ενώ πήρε ενεργά μέρος στις προσπάθειες για την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και συμμετείχε στο συνέδριο που διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 1998 στη Νέα Υόρκη, καθώς και στην επιτροπή ιστορικών που συνέταξε Υπόμνημα που κατατέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές:

http://el.metapedia.org/ , https://el.wikipedia.org/ , https://kars1918.wordpress.com/2014/11/06/enepikidis/, εφημερίδα «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: