Μετάβαση στο περιεχόμενο

«How you can save a life»

Η ομάδα του ‘How you can save a life’ μέλη της οποίας αποτελούν οι Γεωργία Πιτσάβα και Άντρια Κωνσταντίνου, φοιτήτριες Ιατρικής, ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες μέσα από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μετά από μια σχετική παρουσίαση οι δύο φοιτήτριες αντιλήφθηκαν το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ενημέρωση σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών και την αύξηση του αριθμού εθελοντών δοτών. Την ίδια περίοδο γίνονταν οι αιτήσεις για τις υποτροφίες του προγράμματος Αγγελοπούλου και έχοντας στο μυαλό τους τη δωρεά μυελού των οστών πήραν την απόφαση να υποβάλλουν την αίτηση.

Λίγους μήνες αργότερα ως υπότροφοι πλέον του Angelopoulos Clinton GIU Fellowship αποφασίσανε να διοργανώσουν μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τη δωρεά μυελού των οστών, ξεκινώντας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι, λοιπόν σε συνεργασία με το «Χάρισε Ζωή»-ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών) συμμετέχουν στην ΔΕΘ.

Λίγα λόγια για τη δωρεά μυελού των οστών

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών ‘χαρίζει ζωή’ στους συνανθρώπους του που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις. Όσοι είναι 18-50 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ένταξη στη δεξαμενή εθελοντών δοτών δε σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος. Το ποσοστό εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από 0.03% (λιγότεροι από 35.000). Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η εγγραφή Ελλήνων στο αρχείο δοτών γιατί λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης για έναν ελληνικής καταγωγής ασθενή στην Ελληνική δεξαμενή δοτών. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών? Η διαδικασία είναι απλή! Συμπληρώνει την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών και λαμβάνουμε επίχρισμα από το στόμα (δείγμα σάλιου με μπατονέτα). Η πιθανότητα να είναι κάποιος συμβατός δότης κυμένεται από 1:20.000 εώς 1:1.000.000, γι αυτό υπάρχει τόσο μεγαλή ανάγκη αύξησης των εθελοντών δοτών. Σε περίπτωση συμβατότητας με ασθενή η λήψη μοσχεύματος γίνεται με μια μέθοδο που λέγεται λευκαφαίρεση. Είναι σα να δίνεις αίμα!
Στόχος είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου για τη δωρεά μυελού των οστών, ώστε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της άγνοιας και της παραπληροφόρησης που κρατάει τον κόσμο μακριά. Θα είμαστε στο περίπτερο 5, stand 2, μαζί με τη Μαρία Κώστογλου, εκπρόσωπο του ΚΕΔΜΟΠ-«Χάρισε Ζωή», στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 5-13 Σεπτέμβρη.
Στοιχεία επικοινωνίας: S: http://www.xarisezoi.gr, T: 2610997510, E: cbmdpatras@upatras.gr

Πηγή: eptanews.gr

Περισσότερα:

http://www.eptanews.gr/index.php/epikairotita/10921-how-you-can-save-a-life

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: