Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τους χρειαζόμαστε ή όχι τους δημοσιογράφους ;

Tα ΜΜΕ από συστάσεώς τους είναι αυτά που καθορίζουν την ημερήσια ατζέντα της θεματολογίας σε ό,τι αφορά το δημόσιο διάλογο και τον προσανατολισμό της κοινωνίας στα σημαντικότερα ζητήματα, τα οποία πρέπει να την απασχολούν. Ακόμα και σήμερα στην εποχή των social media και του διαδικτύου το agenda setting δεν είναι παρωχημένο.shutterstock_62264485

 Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί το twitter να έχει μετατραπεί σε μέσο παρέμβασης των πολιτικών στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο τη θεματολογία που τελικά έρχεται στην επιφάνεια εξακολουθούν και σήμερα να  καθορίζουν οι πυλωροί, οι διευθυντές σύνταξης των μέσων. Δεν θα πρέπει δηλαδή να πέσει κανείς στην παγίδα του τεχνολογικού ντετερμινισμού και να μιλήσει για επικράτηση της «μη μεσοποιημένης πολιτικής» στην σύγχρονη επικοινωνία και ενημέρωση.

 Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, υπάρχει απτό το παράδειγμα του Μπάρακ Ομπάμα στις Η.Π.Α ., ο οποίος στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του καμπάνιας στο twitter, facebook κ.λ.π. ή και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι αξιοποίησαν τα social media. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί κατάφεραν να διοχετεύσουν με αποτελεσματικό τρόπο στο σύνολο της κοινής γνώμης, χωρίς το φιλτράρισμα των δημοσιογράφων και των Μέσων Επικοινωνίας, τις δικές τους πολιτικές προσεγγίσεις. Το πέτυχαν μόνο εν μέρει. Άλλωστε η πρόσβαση στα νέα μέσα μπορεί να αποτελεί κυρίαρχη τάση στο επικοινωνιακό περιβάλλον,  αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν πρόσβαση στα νέα μέσα στην Ελληνική επικράτεια (π.χ. οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή οι νέοι στις απομονωμένες περιοχές δεν έχουν).

Άρα η άποψη ότι δεν τους χρειαζόμαστε τους δημοσιογράφους, είναι περιττοί,  αφού ο πολιτικός μπορεί να συνομιλεί απευθείας με τους πολίτες δεν είναι ορθή, καθώς εν τέλει τα νέα μέσα είναι κάπως μαζικά, αλλά όχι εντελώς μαζικά (Bardoel). Αυτό βέβαια που πρέπει να κάνει ο δημοσιογράφος – εκτός από το φιλτράρισμα των ειδήσεων που παραδοσιακά πράττει –  είναι να αφήσει το διαχειριστικό του ρόλο στην άκρη και να στραφεί στον προσανατολισμό του κοινού στο πιο σημαντικό θέμα, έχοντας επίγνωση ότι ο ρόλος και οι ικανότητες του, δεν θα περιορίζεται στις παλαιές δημοσιογραφικές πρακτικές. Είτε το μέσο που χρησιμοποιεί για να απευθυνθεί στο κοινό είναι παραδοσιακό είτε σύγχρονο, η είδηση που θα φέρει στην επιφάνεια θα επιτελέσει το ρόλο της αν την αγκαλιάσει η κοινωνία και όχι αν η μαζικότητα και η τεχνική εμβέλεια του μέσου την επιβάλλει.

Τέλος, αναμφισβήτητα η συχνή έκθεση του πολιτικού στη δημοσιότητα μέσω του twitter όπως για παράδειγμα η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προκαλεί φθορά στον ίδιο καθώς,  δεν φαίνεται να το αξιοποιεί με φειδώ και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τις πολιτικές πρακτικές του. Αυτό συμβαίνει γιατί στην παραπληροφόρηση οδηγεί και η υπερπληροφόρηση πολλών συμβατικών και νέων μέσων, τα οποία κατακλύζουν το κοινό με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και το αποπροσανατολίζουν από την ουσία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι πολλοί ασχολούνται πλέον με το τι φοράει ή που κάνει τις διακοπές του ο Βαρουφάκης και όχι τόσο με τις πολιτικές επιλογές και θέσεις του.

Νικηφόρος Γκόλτσιος

Δημοσιογράφος – Μέλος ΕΣΗΕΜΘ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: