Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημήτριος Κουκοδήμος: Καμία ανησυχία στην Ελλάδα από την έξαρση του ιού Ebola στη Δ.Αφρική

Καθησυχαστικός, σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες – έστω και μικρής – εξάπλωσης του ιού Ebola στην Ελλάδα, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Ειδικός Παθολόγος του ΠΕΔΥ Κατερίνης, Δημήτριος Κουκοδήμος, καθώς «το θέμα παρακολουθείται συντονισμένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν κρούσματος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

3

Ωστόσο, ο κ. Κουκοδήμος, τονίζει ότι «λύση για τον έλεγχο της επιδημίας που είναι σε έξαρση στη Δ.Αφρική αποτελεί η διαρκής ετοιμότητα και συνεργασία σε διεθνές επίπεδο». Παράλληλα, αναλύει τα πρόσφατα δεδομένα των κρουσμάτων της νόσου, ενώ περιγράφει τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσής της.

 Συνέντευξη στον Νικηφόρο Γκόλτσιο

 Κύριε Κουκοδήμο, πώς διαμορφώνονται τα πιο πρόσφατα δεδομένα σε ό,τι αφορά την επιδημία από τον ιό Ebola;

 Η επιδημία από τον ιό Ebola στις χώρες της Δυτικής Αφρικής ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους και εξελίσσεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία του ιού. Η έκταση της επιδημίας είναι πραγματικά απρόσμενη. Με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, υπερβαίνει το συνολικό μέγεθος όλων των προηγούμενων επιδημιών του Ebola στην Αφρικανική Ήπειρο.

Δεν είναι δηλαδή η πρώτη φορά που παρατηρείται έξαρση του Ebola….

Ακριβώς. Ο ιός, είναι γνωστός από το 1976, καθώς έχει προκαλέσει και στο παρελθόν αρκετές συρροές κρουσμάτων σε χώρες της κεντρικής Αφρικής με συνολικό περίπου αριθμό θυμάτων τα 2.000 άτομα. Στην τρέχουσα όμως επιδημία από τα επίσημα στοιχεία καταγράφονται περίπου 16.000 κρούσματα με 6.000 θανάτους. Μεταξύ των ατόμων που έχουν προσβληθεί συγκαταλέγονται 600 ιατροί & νοσηλευτές με 350 θανάτους.

5

Στην Ελλάδα είμαστε κατάλληλα θωρακισμένοι; Είναι επαρκής η ενημέρωση και η κατάρτιση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος; 

 Σε εθνικό επίπεδο, το θέμα παρακολουθείται συντονισμένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση, εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού για τον άμεσο εντοπισμό και  την σωστή διαχείριση ύποπτων συμβάντων.

 Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί στην χώρα μας;

 Λαμβάνονται κυρίως προληπτικά μέτρα  για την έγκαιρη  διάγνωση τυχόν κρούσματος και έχουν αποσταλεί σαφείς οδηγίες σε όλες τις υγειονομικές αρχές με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 Στην Ισπανία π.χ., όπου εντοπίστηκε κρούσμα, δεν είχαν λάβει αντίστοιχα μέτρα;

 Αυτό που αναφέρετε ενδεχομένως να αποτελεί την ισχυρή υπόμνηση ότι οπουδήποτε κάθε επιδημία – όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Ebola  -συνιστά απειλή για την δημόσια υγεία και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Η  εν λόγω επιδημία ξεκίνησε από τη Δυτική Αφρική με τα αποδιοργανωμένα συστήματα υγείας,  που δεν έχουν τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και αναχαίτισής της, πριν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή.

Από ότι έχουμε διαβάσει στον διεθνή τύπο, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την διάθεση κονδυλίων ύψους 600 εκατ. $ προκειμένου να εφαρμοστούν παγκοσμίως μέτρα διασφάλισης της υγείας. Αυτή η εξέλιξη και παράλληλα μία διεθνής συνεργασία χωρών, είναι μέτρα αναγκαία για την ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών και την προστασία από μία επόμενη μετάδοση.

Μπορεί δηλαδή να προκύψει και επόμενη φάση μετάδοσης;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προκύψει και επόμενη φορά. Όλοι θυμόμαστε τη γρίπη των πτηνών στην Ασία, το SARS στην Κίνα, την πανδημία γρίπης το 2009 κ.α. Η ενίσχυση κρατών με υποτυπώδη ή και ανύπαρκτα συστήματα υγείας, σε ό, τι αφορά την πρόληψη ασθενειών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εργαστηριακής διάγνωσης και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποφυγή εξάπλωσης επιδημιών στο μέλλον.

15

Οι λόγοι επικέντρωσης της εμφάνισής του ebola στην Αφρική ποιοι είναι; 

 Σχετίζονται με τις εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές και μεταβολές στο περιβάλλον, όπως η αποψίλωση των πυκνών τροπικών δασών, που οδήγησαν τα άγρια ζώα να μετακινηθούν προς κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μεταφοράς του ιού στον άνθρωπο. Στη συνέχεια ο ιός μεταδόθηκε και εξαπλώθηκε σχετικά εύκολα όχι μόνο στις αγροτικές περιοχές, αλλά και στις μεγάλες πληθυσμιακά πόλεις της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουϊνέας, λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης αλλά και της ανυπαρξίας του συστήματος υγείας, απόρροια  και των συνεχών εμφύλιων πολέμων.

 Συμπερασματικά  υπάρχει ή όχι λόγος ανησυχίας για την εισαγωγή του ιού στη χώρα μας;

 Πιστεύω ότι η αποτελεσματική τήρηση των μέτρων προστασίας και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θα μειώσουν σημαντικά τις ελάχιστες έστω πιθανότητες εξάπλωσης του ιού.

ebola-vaccine-create-01_84577_990x742

Γενικότερα, οι χώρες της Ευρώπης, λόγω του αξιόπιστου υγειονομικού τους συστήματος και της ετοιμότητας που το διακρίνει, μπορούν να αναγνωρίσουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν ιούς, όπως ο Ebola. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται αποκλειστικά όταν ο ασθενής έχει συμπτώματα και κυρίως αιμορραγικές εκδηλώσεις, περιορίζει το ενδεχόμενο εξάπλωσής του σε μια χώρα της Ευρώπης. Αυτό περιορίζει επίσης την πιθανότητα να ταξιδεύει κανείς με συμπτώματα της λοίμωξης και να μεταδώσει τη νόσο, καθώς η βαριά συμπτωματολογία της καθιστά εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο.

Πάντως διαβάζουμε πολλά, ακούμε ακόμα περισσότερα γύρω από τη μετάδοση του ιού και η έντονη φημολογία, για τους τρόπους με τους οποίους προσβάλλει τον άνθρωπο, προκαλεί σύγχυση…

Είναι σαφές ότι ο ιός αρχικά μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από άμεση επαφή με το αίμα ή τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου π.χ. πίθηκοι, νυχτερίδες κ.α.

 Μέσω του αέρα υφίσταται διάδοση του ιού;

 Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι  ότι οι νυχτερίδες αποτελούν τη δεξαμενή του ιού στην υποσαχάρια Αφρική και τον μεταδίδουν σε άγρια ζώα ή ακόμη και κατευθείαν στον άνθρωπο, χωρίς οι ίδιες να εκδηλώνουν συμπτώματα της λοίμωξης.

 Πρόληψη της μετάδοσης του ιού μπορεί να υπάρξει; 

Σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού αποτελούν η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση του ασθενούς και η χορήγηση της κατάλληλης υποστηρικτικής θεραπείας. Όλα αυτά απαιτούν τη συνεχή ροή πληροφόρησης της κοινότητας στις πληγείσες χώρες, καθώς και την συνδρομή των διεθνών οργανισμών υγείας. Η επαρκής εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μειώσει αισθητά τη θνητότητα, αλλά και τη μετάδοση του ιού. Αναγκαίο, επίσης, μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του ιού αποτελεί και η ασφαλής ταφή, μια και η φροντίδα του νεκρού αποτελεί έναν από τους συνήθεις τρόπους μετάδοσης του ιού.

15 β

 Σε προσωπικό επίπεδο η ενδεδειγμένη προφύλαξη πώς διαμορφώνεται;

 Θα συνιστούσα στα άτομα που πρόκειται να επισκεφτούν τις χώρες που προαναφέρθηκαν, εάν μπορούν, να αποφύγουν αυτό το ταξίδι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με ασθενή, με τα σωματικά του υγρά ή με αντικείμενα, τα οποία μπορεί να έχουν μολυνθεί με βιολογικά υγρά του ασθενούς. Επίσης, να ακολουθούν τους καθιερωμένους κανόνες υγιεινής,  να αποφεύγουν τη βρώση άγριων ζώων κ.α.

 Θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου υφίσταται; Έρευνα για να βρεθεί π.χ. εμβόλιο διεξάγεται;

 Ειδική θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει, αν και έχει με επιτυχία δοκιμαστεί χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων από ασθενή που έχει αναρρώσει από τη νόσο. Μήνυμα αισιοδοξίας αποτελεί ίσως η παρασκευή εμβολίου, το οποίο – όπως ανακοινώθηκε -πέρασε ήδη τη φάση της κλινικής μελέτης με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: